Alles wordt nóg duurder: hoe kom je in 2022 nog rond van een minimumloon? Bij Nancy (48) uit Weert is de toverdoos leeg

Print
Alles wordt nóg duurder: hoe kom je in 2022 nog rond van een minimumloon? Bij Nancy (48) uit Weert is de toverdoos leeg

Nancy (niet herkenbaar in beeld) en Judy Tangande, vrijwilligers bij de Weerter Minima Groep.  Afbeelding: Loraine Bodewes

Weert -

Een nieuw jaar waarin weer heel veel dingen duurder worden: de zorgverzekering, de energierekening maar ook de dagelijkse boodschappen. Hoe betaal je dat van een minimum inkomen?

In oktober is ze nauwelijks te storen. Dan trekt Nancy (48) uit Weert zich terug om nauwgezet uit te zoeken waar ze voor het nieuwe jaar het goedkoopste energiecontract en de voordeligste zorgverzekering kan afsluiten.

Nancy is chronisch ziek. Soms kan ze dagen niks, soms gaat het wat beter. De ramen in haar huis staan tijdens dit gesprek dan ook open, corona kan ze er echt niet bij hebben. Ze leeft van een bijstandsuitkering. Elke zondagavond pluist ze de reclamefolders door en maakt dan een boodschappenlijstje. „Wat heb ik nodig en wat is in de aanbieding? Andere dingen koop ik niet. Minima zijn kampioen toveren maar de toverdoos is een keer leeg.”

Schaamte

Op die manier kan ze zich net redden. De schaamte is ze allang voorbij. Maar dat geldt niet voor heel veel anderen die in armoede leven, weet ze. Als ervaringsdeskundige zet Nancy zich dan ook in voor de Weerter Minima Groep. Ze wijst mensen de weg naar allerlei instanties, regelt de juiste papieren en zorgt voor de jaarlijkse kerstpakketten „Ik probeer het taboe te doorbreken want het is echt geen schande om in armoede te leven. Het kan iedereen overkomen. Ik doe dit omdat elk mens toch graag een beetje prettig wil leven.”

Lees ook: Inflatie nog hoger: prijzen 6,4 procent gestegen

Ook Judy Tangande is vrijwilliger bij de Weerter Minima Groep. Ze is met pensioen maar heeft altijd in de hulpverlening gewerkt en heeft dus een berg ervaring. Zij schat dat er alleen in Weert al zo’n vijfhonderd gezinnen in armoede leven. „Heel veel mensen hebben geen idee hoe dat is. We hebben in dit land toch uitkeringen en voedselbanken, zeggen ze dan. Maar je krijgt te maken met allerlei instanties die alles van je willen weten en door geldgebrek ligt eenzaamheid ook nog eens op de loer.”

Stress

Nancy werkte jaren op een peuterspeelzaal en in de horeca. Tot ze twintig jaar geleden ziek werd. „Dat gaat helaas niet meer over.” Ze hekelt de bureaucratie waar ze al die tijd mee te maken kreeg. „Veel instanties werken vanuit wantrouwen. Een tas met boodschappen wordt gezien als inkomsten in natura, en dan komt er dus een onderzoek. Dat is een heel gedoe. De regels zijn ingewikkeld. Brieven die elkaar tegenspreken over wat ik wel en niet mag. Steeds weer een nieuwe begeleider. Dat zorgt echt voor heel veel stress. Nu heb ik een groot netwerk maar dat heeft lang niet iedereen.”

Natuurlijk wil Nancy het liefst uit de uitkering. „Maar een werkgever kan niet op mij bouwen. Ik ben te vaak ziek en dan moet de huisarts weer elke week komen. Net als de fysiotherapeut. Als ik vrijwilligerswerk doe voor de Weerter Minima Groep kan ik zelf bepalen hoeveel en wanneer ik me inzet. En maak ik me ook nog eens nuttig.”

Ze begrijpt ook niet goed waarom chronisch zieken een bijstandsuitkering, met alle bij behorende regels, krijgen. „Die uitkering is voor tijdelijke situaties, voor als je even zonder werk zit. Maar dat gaat natuurlijk niet op voor chronisch zieken. Hun situatie gaat nooit helemaal over.”

2,6 miljoen huishoudens hebben moeite met rondkomen

Iedereen zou van het sociaal minimum zelfstandig moeten kunnen leven, zei Arjan Vliegenthart, directeur van het Nibud, het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting, onlangs in zijn nieuwjaarstoespraak. Hij droomt dan ook van een Nederland zonder geldproblemen. Helaas geven 2,6 miljoen huishoudens aan dat ze moeite hebben met rondkomen.

„Veel mensen zitten financieel klem en worstelen met het systeem van toeslagen en lokale tegemoetkomingen”, zegt hij. 2022 wordt volgens hem een spannend jaar waarin gesproken wordt over stijging van het minimumloon en de uitkeringen en het afschaffen van de kostendelersnorm voor jongeren tot 27 jaar. „Veel zal afhangen van de praktische uitwerking.” Hij verwijst naar het huidige toeslagenstelsel dat zo ingewikkeld is dat juist de kwetsbare mensen er door in de knel komen. Veel toeslagen waar mensen recht op hebben, worden niet aangevraagd uit angst. „Als iemand een fout maakt, wordt dat snel als frauderen gezien. Daardoor blijft naar schatting honderd miljoen euro aan zorgtoeslagen op de plank liggen.”

Volgens Vliegenthart blijft, ondanks economische voorspoed, de groei van de koopkracht voor veel mensen beperkt, zeker nu de prijzen hard stijgen. Als voorbeeld noemt hij het duurder worden van energie. „Dat tientje extra uitgeven kan voor sommigen al een groot probleem opleveren omdat er nergens meer op beknibbeld kan worden.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee