Inflatie nog hoger: prijzen 6,4 procent gestegen

Print
Inflatie nog hoger: prijzen 6,4 procent gestegen

Ook de prijzen in de supermarkt lopen op.  Afbeelding: ANP

Den Haag -

De stijging van de consumentenprijzen bereikt een nieuw record. In de maand december zijn de prijzen in Nederland met gemiddeld 6,4 procent gestegen.

Dat maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend. Dergelijke inflatiecijfers zijn sinds de jaren tachtig niet meer voorgekomen. In november kwam de inflatie nog uit op 5,9 procent.

Vooral hoge prijzen voor olie en gas duwden de inflatie omhoog. De energieprijzen lagen in december ruim 53 procent hoger dan een jaar eerder. Voedingsmiddelen, dranken en tabak stegen 2,4 procent in prijs.

Debat

Onder economen woedt een debat over de vraag hoelang de hoge inflatie aanhoudt. Deze extreem hoge prijsstijging zal volgens de meeste ramingen tijdelijk zijn. Maar inmiddels houdt De Nederlandsche Bank er rekening mee dat de prijzen drie jaar op rij met zo’n 3 procent stijgen.

Ondertussen gaan de lonen lang niet zo snel omhoog, zo maakte het CBS donderdag bekend. In 2021 stegen de lonen met 2,1 procent, waardoor werknemers de gestegen prijzen niet in hun salaris gecompenseerd zien.

Lees ook: CBS: Lonen houden de prijzen niet bij

Over de dreiging van lange aanhoudende inflatie zei ABN AMRO-econoom Nora Neuteboom onlangs: „Als die hoge energiekosten worden doorberekend zet dat een inflatiespiraal in gang. Als vervolgens de lonen ook harder gaan stijgen om de gestegen prijzen te compenseren dan kom je in een loonprijsspiraal en daar kom je meestal moeilijk uit.”

Zolang de lonen achterblijven, staan de koopkrachtplaatjes onder druk. De voorspellingen met Prinsjesdag zijn door de hoge inflatie achterhaald. Ook in de doorrekening van het regeerakkoord ging de coalitie nog uit van lagere inflatieramingen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee