Schaarste aan peulvruchten door wereldwijde snertoogst

Print
Schaarste aan peulvruchten door wereldwijde snertoogst

De prijzen van vleesvervangers op plantaardige eiwitbasis gaan dit jaar zeker 10 procent omhoog.   Afbeelding: Getty Images

Amsterdam -

Vegetariërs en liefhebbers van peulvruchten als kidneybonen, kapucijners en kikkererwten moeten er rekening mee houden dat zij diep in de buidel moeten tasten of zelfs voor lege schappen komen te staan. Door misoogsten en hoge vervoerskosten zijn de eiwitrijke vruchten schaars en peperduur.

Het gaat hard met de prijzen op de wereldmarkt. „Als je kijkt bij kapucijners, kidneybonen en andere peulvruchten die wij uit het buitenland halen, dan stijgen die prijzen heel erg sterk”, zegt Jaap Veth, salesmanager bij Oerlemans, een groenteleverancier die zowel levert aan de grote supermarkten in Nederland als aan de verwerkende industrie.

„De prijzen zijn zo erg gestegen dat wij er bij sommige producten, zoals kapucijners, gewoon zelfs mee stoppen. Als een zak ineens 5,50 euro moet gaan kosten in plaats van 1,50 euro gaat de consument dat echt niet accepteren. Dus dan besluiten we met onze klant, de retailer, om dit gewoon niet te doen.”

De belangrijkste oorzaak van de schaarste aan peulvruchten zijn misoogsten wereldwijd. Zo is de oogst mislukt in Canada, één van ’s werelds belangrijkste leveranciers van kikkererwten als belangrijke grondstof voor vleesvervangers en andere eiwitrijke voeding. Voedingsmiddelenreus Unilever, eigenaar van De Vegetarische Slager, verwacht ook dat de impact van de slechte oogsten dit jaar groot zal zijn.

Rabobank: voedsel blijft dit jaar duur

De Rabobank verwacht dat de voedselprijzen in 2022 hoog blijven. Dat komt door het slechte weer, de inflatie in de toeleveringsketens en de logistieke spanningen, schrijft de bank in zijn jaarlijkse Agri Commodity Markets Outlook-rapport. Rabo voorspelt dat ongunstig weer – verergerd door de La Niña-cyclus die belangrijke voedselproducenten in de VS, Brazilië en Argentinië treft – een van de grootste uitdagingen zal vormen voor de wereldwijde voedselproductie. De bank verwacht ook dat de inflatiedruk in de energieprijzen, meststoffen, verzendkosten en arbeid, evenals handelsknelpunten, de voedselvoorzieningsketens hard zullen treffen. Boeren proberen normaal gesproken de productie uit te breiden vanwege de hoge opbrengstprijzen, maar de stijging van de onkosten belemmert dat in 2022. De prijzen van granen en oliezaden als tarwe en maïs, basisvoedsel, koffie en suiker, en belangrijke ingrediënten als palmolie, zullen allemaal hoog blijven.

De prijzen van vleesvervangers op plantaardige eiwitbasis gaan dit jaar zeker 10 procent omhoog, voorspelt Mark van Noorloos, commercieel manager van het familiebedrijf Schouten, dat veel vleesvervangers voor grote huismerken produceert. „Het is alleen aan de supermarkten of zij die prijsverhoging ook door zullen rekenen aan de consumenten, maar wij moeten de prijzen wel verhogen. Naast dure peulvruchten zijn alle grondstoffen duur en stijgen de productiekosten door hoge energieprijzen.”

Van Noorloos voegt eraan toe dat de hoge prijs van peulvruchten nog wel eens een negatief effect kan hebben op de omslag van dierlijke naar plantaardige eiwitten. In die transitie hebben de eiwitrijke peulvruchten een zeer belangrijke rol.

Lees ook: Alles wordt nóg duurder: hoe kom je in 2022 nog rond van een minimumloon? Bij Nancy (48) uit Weert is de toverdoos leeg

Groenteverwerker HAK ziet daarom de vraag naar peulvruchten ook hard stijgen, waardoor de prijs toeneemt. Het bedrijf stelt daarbij echter dat het zo veel mogelijk peulvruchten uit Nederland zelf probeert te halen, ook de exotische kidneybonen.

Of de supermarktschappen met exotische peulvruchten als kidneybonen of kikkererwten helemaal leeg komt te staan, hangt volgens Oerlemans-manager Veth af van de mate waarin er uit voorraad geleverd kan worden. Hoelang de schaarste duurt, is ook nog maar de vraag.

Transportkosten

„Ik vraag me namelijk heel erg af of de hoge prijzen echt alleen door misoogsten komen of door enorm hoge transportkosten”, zegt Veth. „Ik denk namelijk vooral het laatste, als ik kijk wat het bijvoorbeeld kost om de peulvruchten uit Azië hier te krijgen. En dan duurt de schaarste langer, want de hoge transportkosten houden nog wel even aan.”

Consumenten hoeven voorlopig echter niet te vrezen dat ze ook voor de gewone sperzieboon of doperwten voor een leeg schap komen te staan, omdat die ook in Europa zelf geteeld worden. Jaap Veth: „Maar er zitten wel wat telers in het overstromingsgebied in Limburg en België, waardoor daar minder bonen vandaan komen. Daarnaast kunnen consumenten gaan zoeken naar alternatieven als bijvoorbeeld de kidneybonen heel duur zijn. Dat kan ook prijsopdrijvend werken.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee