Hute-te-tuut (54) over reclames, gokken en weddenschappen

Print
Hute-te-tuut (54) over reclames, gokken en weddenschappen

Ruth Schouwenberg.  Afbeelding: Jos Verbong

We kijken er allemaal naar, de een wat meer dan de ander, maar een televisie is niet meer weg te denken uit onze huiskamer. Er zijn mensen, de zogenaamde rimpelsauriërs, die nog een ouderwets exemplaar hebben met zo’n gigantische toeter aan de achterkant, maar het gros bezit ondertussen een smart TV, rechtstreeks aangesloten op het internet. De wereld is stukken kleiner geworden door zenderpakketten van heb ik jou daar. YouTube, Netflix, Disney, Amazon, Uitzending Gemist, al zou je 24/7 kijken, dan zou je nog maar een fractie kunnen zien van alles wat aangeboden wordt. Geen ramp, want veel programma’s zijn het bekijken absoluut niet waard. In 2021 won de irritant schreeuwende Jandino Asporaat de prijs voor het slechtste tv-programma van dat jaar, de zogenaamde TV- knol. Proficiat Jandino, dik verdiend! Welk dom programma de trofee in 2022 gaat winnen? Het kunnen er plenty zijn, maar ik wed dat Peter (Bokito) Gillis van ‘Massa is kassa’ een serieuze kanshebber is.

Tussen alle programma’s door kunnen we ‘genieten’ van de reclameblokken. Fijn als je even een drankje wilt pakken, de was in de droger moet doen of een plasje gaat plegen. Zeker als die superirritante reclame van Verisure alarmsystemen voor de zoveelste keer voorbijkomt. Die man, werkelijk. Als ik zo’n man had met zielige blik en zeikstem, duwde ik hem met zijn ‘Welterusten lieverd’ meteen uit de echtelijke sponde en liet hem 24/7 op en neer gaan in zijn OTO- traplift. Diezelfde treurwilg speelt namelijk ook in dat OTO- spotje. Alhoewel, spelen? Ik durf te wedden dat deze man in werkelijkheid ook een echte droeftoeter is.

Gelukkig valt er ook genoeg te lachen. Wie kent Petje Pitamientje, Bommetje, Even Apeldoorn bellen of Paturain niet? De groe(n)ten van Hak, vroeger met Martine Bijl, nu met Elise Schaap. Zeeman met hun panty- en onderbroekenreclames of AH met de schattige kersthamstertjes. Allemaal leuk om te zien.

Minder leuk, zelfs gevaarlijk en verwerpelijk, de vele gokreclames momenteel. Sinds de legalisering van het online gokken, zien we om de haverklap spotjes van Holland Casino, BetCity, Koning Toto, FairPlay en Tombola. Dat laatste uitgesproken met de klemtoon op de tweede –o, Tombóla. Veilig en verantwoord online kansspelen is het motto, maar ik durf met u te wedden, minimale inzet dit keer 1000 euro, dat het erom gaat u zoveel mogelijk geld afhandig te maken. U bent gewaarschuwd en even ter info, ondanks alle weddenschappen ben ik godzijdank (nog) niet gokverslaafd.

Ruth Schouwenberg-Dings

Reacties: schouwdings@hetnet.nl.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu