Laatste dag om definitieve afrekening loonsteun aan te vragen

Print
Laatste dag om definitieve afrekening loonsteun aan te vragen

Afbeelding: ANP / ANP

Werkgevers hebben tot en met zondag om een definitieve berekening aan te vragen van de loonsteun waarop ze tussen maart en eind mei 2020 recht hadden wegens de coronacrisis.

Dit najaar hadden zo’n 9500 werkgevers een eerdere deadline gemist. Uitkeringsinstantie UWV gaf ze tot 9 januari nog een kans.

De overheid zette na de invoering van de eerste lockdown wegens het coronavirus het eerste loket voor de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) op. Werkgevers kregen loonkosten vergoed als ze veel inkomsten misliepen door de pandemie, maar dit was een voorschot op basis van het geschatte omzetverlies. Nu moeten ze een definitieve berekening aanvragen van de steun waarop ze recht hadden voor de periode van maart tot en met mei 2020.

Omzetverlies

Het UWV, dat de uitkering van de steun regelt, wil dat ondernemers bij hun aanvraag onder andere aangeven wat het exacte omzetverlies was. Ook wil de instantie van sommige ondernemers een accountantsverklaring hebben. Als werkgevers de definitieve berekening helemaal niet aanvragen, wordt de steun voor de betreffende periode teruggezet naar nul. Het voorschot moet dan helemaal worden terugbetaald.

In de periode van maart tot en met mei vorig jaar ontvingen in totaal 139.500 werkgevers ondersteuning in de loonkosten via de NOW. Zij kregen in totaal ruim 7,9 miljard euro aan voorschotten. Het UWV kon nog niet zeggen hoeveel aanvragen al binnen waren van de 9500 werkgevers die de eerste deadline, op 31 oktober, hadden gemist. Hoeveel van hen alsnog een aanvraag deden wordt waarschijnlijk in de loop van volgende week bekend.

Lees ook: UWV dit weekend open voor vragen over definitieve berekening NOW

Het UWV blijft dit weekend bereikbaar voor ondernemers met vragen. In de aanloop naar de deadline was het volgens een woordvoerder drukker dan normaal met telefoontjes over de NOW-berekening. Daarbij speelde ook mee dat de uitvoeringsinstantie herinneringsbrieven had gestuurd en zelf werkgevers opbelde.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee