Zeker 19 doden, onder wie 9 kinderen, bij grote flatbrand in New York

Print
Zeker 19 doden, onder wie 9 kinderen, bij grote flatbrand in New York

Afbeelding: AFP

Door een hevige brand in een hoog flatgebouw in het New Yorkse stadsdeel The Bronx zijn zondag zeker 19 mensen om het leven gekomen, melden Amerikaanse media. Tal van anderen raakten zwaargewond. Tweehonderd reddingswerkers zijn op de been gebracht om hulp te bieden. Mogelijk loopt het dodental nog verder op, waarschuwt de brandweer.

De brand brak uit in de nacht van zaterdag op zondag (lokale tijd) in een negentien verdiepingen tellend gebouw. De beelden bij Amerikaanse nieuwsmedia zijn huiveringwekkend. Onder meer een baby moest worden gered van de vlammenzee die vermoedelijk in een lager gedeelte van de flat ontstond, meldt de New York Post.

Volgens sommige lokale media is zeker een persoon die op de vlucht was voor de vlammenzee, uit een raam gesprongen. De slachtoffers zijn naar zeker vijf verschillende ziekenhuizen in de buurt gebracht.

Zeker 19 doden, onder wie 9 kinderen, bij grote flatbrand in New York
Foto: FDNY

Meer dan veertig mensen zijn al gered uit het brandende gebouw, zei de brandweer, die nog volop bezig is mensen uit het gebouw te halen. Het gebouw bestaat uit appartementen die zijn omgebouwd tot woningen met twee verdiepingen en heeft ruimtes die moeilijk te bereiken zijn voor brandweerlieden. De nieuwe burgemeester Eric Adams is ter plekke poolshoogte komen nemen.

Zeker 19 doden, onder wie 9 kinderen, bij grote flatbrand in New York
Chaos in The Bronx na een fatale flatbrand.  Foto: AFP

De overgrote meerderheid van de slachtoffers van de brand heeft rook ingeademd, zegt brandweercommissaris Dan Nigro. Brandweerlieden die het gebouw binnenstormden, ontdekten slachtoffers op bijna elke verdieping van het gebouw. Velen van hen hadden een hartstilstand gekregen of ernstige ademhalingsproblemen.

Meer dan veertig mensen zijn al gered uit het brandende gebouw, zei de brandweer, die nog volop bezig is mensen uit het gebouw te halen. Het gebouw bestaat uit appartementen die zijn omgebouwd tot woningen met twee verdiepingen en heeft ruimtes die moeilijk te bereiken zijn voor brandweerlieden. De deur van het appartement was opengelaten, waardoor het vuur zich kon verspreiden en de rook door het hele gebouw kon opstijgen, aldus de brandweer.

De nieuwe burgemeester Eric Adams is ter plekke poolshoogte komen nemen. Hij zegt dat het om „een van de ergste branden” ooit in New York gaat. Hoe de brand kon ontstaan, is nog onduidelijk. Het vuur is inmiddels gedoofd.

Woensdag kwamen bij een grote brand in een rijtjeshuis in het centrum van Philadelphia zeker twaalf mensen om het leven, onder wie acht kinderen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee