Prikkerscollectief ruimt in eerste jaar 8000 kilo zwerfafval op in Sittard-Geleen

Print
Prikkerscollectief ruimt in eerste jaar 8000 kilo zwerfafval op in Sittard-Geleen

Enkele leden van Vaste Prik.  Afbeelding: Vaste Prik

Sittard-Geleen -

De afvalprikkers van Vaste Prik Sittard-Geleen hebben in 2021 gezamenlijk 8000 kilo zwerfafval geruimd in hun gemeente.

Het burgerinitiatief startte in januari vorig jaar voor het eerst met het vrijwillig prikken van afval in de openbare ruimten. De eerste daad was een opruimactie in de Oligstrasse aan de rand van Sittard en Tudderen (D), toen ruim 1400 kilo bijeen werd geraapt. Exact een jaar later was de opbrengst 80 kilo. „Het besluit van burgemeesters Norbert Reyans (Selfkant) en Hans Verheijen om het niemands-straatje af te sluiten voor verkeer heeft zeker geholpen. Je ziet wel dat in de omgeving meer zwerfvuil ligt. Hier hebben we ook geplandeld met vijftien deelnemers die in totaal 260 kilo hebben verzameld”, aldus initiatiefnemers Melle van Buren en Michel van Dijke.

Olievlek

Na die eerste actie in 2021 volgden tal van activiteiten waar steeds meer inwoners van Sittard-Geleen zich bij aansloten. „We hebben nu in totaal 80 geregistreerde mensen die individueel of samen in groep zwerfvuil in gemeente Sittard-Geleen schoonmaken, dus de olievlek die we willen creëren werkt gewoon.” Verder merken ze dat de invoering van statiegeld op petflessen een positieve uitwerking heeft: „Opvallend is dat er steeds minder plastic flesjes op straat liggen”, weten de heren.

Ook lid worden? Aanmelden kan via: michelvandijke70@gmail.com.

Lees ook: Terugblik 2019: Van smerigste stad naar schoonste wijk

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee