Wat te doen na een verkeersongeval?

 © pexels-photo.

U bent gewond geraakt door een verkeersongeval. Een nare situatie waarin veel op u afkomt. Uw verwondingen moeten herstellen en u krijgt met andere schade te maken. Materiële en emotionele schade. Wat moet u dan doen? Hoe weet u of u recht heeft op schadevergoeding? En hoe zorgt u ervoor dat u uw schade vergoed krijgt?

Twenty Four Webvertising

Wanneer heeft u recht op schadevergoeding?Allereerst is het fijn om te weten of u recht heeft op schadevergoeding. In de meeste gevallen is het antwoord ja. Wij leggen graag wat mogelijke situaties aan u uit:1. De tegenpartij heeft een verkeersfout gemaakt waardoor het ongeval is veroorzaakt. In dit geval heeft u recht op een volledige vergoeding van uw schade.2. U heeft een verkeersfout gemaakt, maar de tegenpartij heeft ook een verkeersfout gemaakt. U krijgt dan allebei een deel van uw schade vergoed. Dit wordt bepaald aan de hand van de gemaakte verkeersfouten.3. U bent zelf van de weg geslipt en tegen een boom aangereden. Als u een schadeverzekering voor inzittenden heeft afgesloten, krijgt u dan toch uw volledige schade vergoed.

Bent u als fietser of voetganger door een motorvoertuig aangereden? Dan wordt vrijwel altijd minstens de helft van uw schade vergoed. Zelfs als het verkeersongeval alleen door u is veroorzaakt. Fietsers en voetgangers hebben altijd een sterke positie tegenover motorvoertuigen in een letselschadezaak. Bent u aangereden door een motorvoertuig waarvan de bestuurder doorreed? Ook dan heeft u recht op schadevergoeding. Het is dan alleen wel belangrijk dat u een getuige van het ongeval heeft.

Vaak moet u bepaald bewijsmateriaal verzamelen om schadevergoeding te kunnen claimen na een verkeersongeval. Dit klinkt zwaarder dan het is. U moet hier slechts een paar stappen voor nemen. Als u ons stappenplan volgt, weet u zeker dat er geen bewijsmateriaal verloren gaat.

Stappenplan na verkeersongevalNa een verkeersongeval kunt u de volgende stappen nemen om zoveel mogelijk bewijsmateriaal te verzamelen:1. Vul het schadeformulier in of noteer de gegevens van de tegenpartij.2. Noteer de gegevens van getuigen.3. Maak foto’s van uw verwondingen, schade aan uw persoonlijke eigendommen en de verkeerssituatie.4. Laat uw letsel behandelen in het ziekenhuis of bij uw huisarts.5. Houd alle gebeurtenissen vanaf het verkeersongeval en uw schade bij in een logboek.

En dan is er nog een belangrijke stap om te nemen na een verkeersongeval: het inschakelen van juridische hulp.

Juridische hulp na een verkeersongevalEen jurist gebruikt het bewijsmateriaal dat u heeft verzameld bij het indienen van uw schadeclaim. U krijgt daardoor de schadevergoeding waar u recht op heeft. Bovendien kunt u zich dan in alle rust richten op uw herstelperiode.

Veel slachtoffers denken niet direct aan het inschakelen van een jurist. Vaak denken we dat de kosten daarvan flink kunnen oplopen. U kunt alleen ook gratis juridische hulp inschakelen na een verkeersongeval. Juridische hulp is namelijk gratis wanneer u letselschade heeft opgelopen door een ongeluk. De verzekeraar van de tegenpartij moet ook de kosten voor juridische hulp vergoeden. Als u niet was aangereden, had u per slot van rekening ook geen juridische hulp hoeven inschakelen. Daarom vallen deze kosten ook onder uw schadevergoeding.

Kies daarom altijd voor een ervaren jurist die u gratis juridische hulp aanbiedt.