Scheepvaart op Maas gestremd door hoogwatergolf

Print
Scheepvaart op Maas gestremd door hoogwatergolf

De sluis bij Belfeld.  Afbeelding: Peter Wijnands

De scheepvaart op de Maas bij Belfeld en Roermond is maandag gestremd vanwege hoogwater dat zondag sneller steeg dan verwacht.

De Maas bereikte zondag bij Sint Pieter onder Maastricht een afvoer van 1415 kubieke meter per seconde. Daarna is de waterstand in de rivier weer wat gezakt en lijkt die volgens Rijkswaterstaat maandag stabiel op een afvoer van 1350 kubieke meter per seconde. De komende dagen zakt het water verder.

In België en Frankrijk heeft het veel geregend en ook gesneeuwd. Vorige week steeg daardoor de waterstand in de Maas in Limburg al. Rijkswaterstaat verwachtte in het weekend nog een afvoergolf. Die werd veel hoger dan verwacht. Dat kwam door het stuwbeheer in België en door meer neerslag dan was verwacht. België past het stuwbeheer bij Lixhe ter hoogte van Luik nu aan, waardoor het rivierwater stapsgewijs gaat zakken. Er worden geen alarmerende waterstanden verwacht. Uiterwaarden zullen onderlopen.

Ook in de uiterwaarden langs Rijn, Waal en IJssel staat nog water, maar de hoogwaterpiek bij Lobith is in het weekeinde gepasseerd. De stuwen bij Driel, Amerongen en Hagestein staan nog open. Verschillende veerpontjes varen niet omdat de veerstoep onbereikbaar is en laaggelegen parkeerplaatsen langs de rivieren, zoals in Arnhem, zijn nog afgesloten.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee