Verzekeraar: ‘Overstromingen Limburg, België en Duitsland duurste Europese natuurramp’

Print
Verzekeraar: ‘Overstromingen Limburg, België en Duitsland duurste Europese natuurramp’

Afbeelding: ANP

München -

De extreme wateroverlast van afgelopen zomer in Limburg, België en het westen van Duitsland is de duurste natuurramp ooit in Europa.

Wereldwijd komt het jaar 2021 op de vierde plaats ooit qua financiële schade door bijvoorbeeld bosbranden, aardbevingen en stormen. Een opvallend groot deel van alle schade werd aangericht in de Verenigde Staten, heeft de Duitse herverzekeraar Munich Re becijferd.

De overstromingen in Duitsland, België en Limburg afgelopen juli door zware regenval veroorzaakten volgens de berekeningen van Munich Re voor 46 miljard euro schade. Daarvan was 33 miljard euro in Duitsland, ook voor dat land het hoogste bedrag ooit. Een relatief klein deel werd vergoed door verzekeraars. Dat komt volgens Munich Re omdat verzekeringen tegen overstromingen in Duitsland niet heel gewoon zijn en veel onverzekerde wegen schade opliepen. De overheid, ook die in Nederland, kwam wel met steun voor gedupeerden.

Lees ook: Bijna half jaar na de watersnood: schade, claims en regelingen op een rij

De wereldwijde schade door natuurrampen bedroeg ongeveer 250 miljard euro, aldus Munich Re. Het grootste deel van die schadepost ontstond in de VS, met orkaan Ida in het zuiden als ‘duurste’ ramp. Ook extreme kou en tornado’s richtten veel schade aan in het land.

Ook waren er overstromingen in Canada, vorst in het late voorjaar in Frankrijk die de wijngaarden beschadigde en een cycloon in India en Bangladesh in mei. In China leverden overstromingen in de provincie Henan in juli naar schatting voor 15,5 miljard euro aan schade op.

Lees ook: Traantje van opluchting aan de tafel van een verzekeringsexpert

Ernst Rauch, hoofdklimatoloog van Munich Re, zegt tegen de krant Financial Times dat de vraag naar verzekeringen die het risico van natuurrampen dekken in Europa groeit. Mensen in de getroffen gebieden beseffen nu volgens hem dat ze in regio’s wonen die kwetsbaar zijn. Toenemende vrees voor de gevolgen van klimaatverandering zorgt eveneens voor een stijgende vraag naar verzekeringen, zegt Rauch.

Stresstest

De Europese Centrale Bank (ECB) waarschuwde in november dat de meeste kredietverstrekkers in Europa nog geen concrete klimaatstrategieën hebben. De toezichthouder plant een grondige stresstest van de klimaatrisico’s voor de banken volgend jaar. De ECB wil daarmee in kaart brengen hoe gevoelig de financiële sector is voor natuurrampen, maar ook voor een mogelijke snelle transitie naar schone en duurzame energiebronnen.

Het duurste jaar ooit wat natuurrampen betreft was 2011. Dat kwam door zware aardbevingen in Japan en Nieuw-Zeeland. De wereldwijde schade was toen meer dan 300 miljard euro.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu