Einde aan een leven van hard werken van een Limburgse Fries: ‘De kerstkaartjes hebben hem nog goed gedaan’

Print
Einde aan een leven van hard werken van een Limburgse Fries: ‘De kerstkaartjes hebben hem nog goed gedaan’

Aaldert ‘Alewietsj’ Weerman heeft met kerst nog kunnen genieten van de kaartjes die lezers hem stuurden.  Afbeelding: Jos Tilmans

Geulle / Geleen -

Lezers van VIA hebben Aaldert Weerman uit Geulle de afgelopen twee jaar met zo’n duizend kaartjes een hart onder de riem gestoken. Met Kerst nog eens tweehonderd kaartjes. De gezondheid van ‘Alewietsj’, die in een verzorgingstehuis in Geleen zat, ging hard achteruit. Hij overleed op 4 januari, 97 jaar oud.

„De kerstkaarten hebben hem nog goed gedaan” zegt Jos Tilmans die de kaartenacties voor zijn goede vriend op touw had gezet. „Daar was hij, ondanks dat het slecht met hem ging, nog heel blij mee.” Toen ‘Alewietsj’, zoals zijn koosnaam luidde, op Oudejaarsdag positief testte op corona, gooide hij de handdoek in de ring. „De pijn en het ongemak waren te groot.” Kerst heeft hij nog op zijn kamer in het verzorgingstehuis van Vivantes in Oud-Geleen gevierd met twee mantelzorgers.

Tilmans, die Weerman dertig jaar geleden ontmoette in een café in Geulle, deed in mei 202o een oproep verjaardagskaarten te sturen naar de jarige job die in een verzorgingstehuis in Geleen zat na een ziekenhuisopname. „Hij mocht geen bezoek ontvangen, door de kaarten voelde hij zich minder alleen.” ‘Alewietsj’ was zijn hele leven vrijgezel en had geen familie meer. De actie leverde 311 kaartjes op. Het jaar daarop verblijdden 300 lezers hem nogmaals met een kaartje.

Lees ook: Vriend uit Geulle doet oproep: schrijf een kaartje voor de jarige Aaldert Weerman (96) uit Geleen

Boerenknecht

Weerman vertrok als kind, na het overlijden van zijn moeder, met zijn vader vanuit Friesland naar Limburg waar deze werk vond bij graven van het Julianakanaal. Als 14-jarige werd hij na de dood van zijn vader naar een boerderij in Beek gestuurd. Na de oorlog vestigde Aaldert zich in Geulle en werkte als boerenknecht op boerderijen in de buurt. De grote sterke Fries op klompen was een begrip in Geulle, vanwege zijn eenvoud en hard werken. Tot 2018 was hij nog elke week een paar uurtjes in de stal te vinden, waar hij klusjes deed voor een manege.

Eind 2019 werd de man die nooit bij een dokter was geweest, ziek. Hij werd zijn laatste levensjaren verzorgd in Geleen. Tilmans: „Ik zwaaide vanaf de straat, dan zwaaide hij stevig terug.” Er is een einde gekomen aan een leven van werken tussen de koeien in de Limburgse natuur. „Met in de avonduren steevast plezier en een lekkere pot bier.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee