Groene Sporenwolf onderhandelt met VDL over oude raadhuis Nieuwstadt, terwijl eigenaar van niks weet

Print
Groene Sporenwolf onderhandelt met VDL over oude raadhuis Nieuwstadt, terwijl eigenaar van niks weet

Het voormalige raadhuis van Nieuwstadt.  Afbeelding: Mitchell Giebels

Nieuwstadt -

Het oude raadhuis van Nieuwstadt is zonder medeweten van de eigenaar door stichting De Groene Sporenwolf tot inzet gemaakt van onderhandelingen met VDL Groep en VDL Nedcar over compensatie voor de kap van het Sterrebos.

„Ik wens geen speelbal te worden tussen de twee partijen”, zegt eigenaar Sjef Spiering. „Ik heb het pand al meer dan dertig jaar in bezit. Ik run in het ene deel het bedrijf Schrijen Boekbinders & Boekrestaurateurs en wil dit ook blijven doen. Wat betreft het leegstaande, monumentale gedeelte onderzoek ik mogelijkheden tot restauratie en daarna opnieuw verhuur.”

Lees ook: Reconstructie: moet uiteindelijk toch de hoogste rechter beslissen over lot Sterrebos en uitbreiding VDL Nedcar?

Raadsel

Hoe de stichting, die zich inzet voor de leefbaarheid van Nieuwstadt en omgeving, zijn pand heeft kunnen inbrengen in de onderhandelingen met VDL is hem een raadsel. „Ik heb dit via De Limburger moeten vernemen. Maar recent noch in het verleden ben ik door een van de procespartijen benaderd over de mogelijke toekomst van dit pand.”

Spiering wenst niet dat er over zijn rug een procedure wordt gevoerd, waar hij part noch deel aan heeft of wil hebben. „Ik heb contact proberen te zoeken met Evert Masthoff, de voorzitter van De Groene Sporenwolf, maar hem niet te pakken gekregen. Ik heb evenmin een reactie van hun kant ontvangen.”

Zeven ton

De Groene Sporenwolf had zelfs al de sympathie gewonnen van VDL wat betreft het ‘opkopen en opknappen van het voormalige stadhuis in de oude dorpskern van Nieuwstadt’. Volgens een taxatie van de belangenvereniging zou daar 700.000 euro mee gemoeid zijn. Dat bedrag is ook kenbaar gemaakt aan VDL.

Ook over de invulling van het pand was men het min of meer eens. Het zou dienst gaan doen als informatiecentrum, onder meer ten behoeve van Camino-pelgrims, Pieterpad- en andere wandelaars. De Groene Sporenwolf spreekt nog steeds over ‘de kers op de taart’ in het proces van onderhandeling.

In een reactie erkent het stichtingsbestuur dat er ‘inderdaad nog geen contact of overleg heeft plaatsgehad met de eigenaar’. „Wij wilden dat pas gaan doen op het moment dat er een finaal akkoord zou zijn bereikt met VDL”, aldus secretaris Dirkjan van der Hoven.

Lees ook: ‘Provincie speelt verstoppertje’ rond eventuele schikking Sterrebos

Ultieme oproep

In een brief aan de leden van Provinciale Staten roept De Groene Sporenwolf de provincie op om haar verantwoordelijkheid te nemen. „En wel zo snel mogelijk vóór de bodemzitting bij de Raad van State komende donderdag.”

„Om een minnelijke oplossing te bereiken is het van cruciaal belang dat de provincie zich niet langer probeert te verschuilen.” De stichting wijst er nog eens fijntjes op dat zij in beroep is gegaan tegen besluiten van de provincie. Verlangd wordt onder andere een convenant waarin het provinciebestuur bescherming biedt aan landbouwgronden rondom Nieuwstadt en industrialisatie daarvan voorkomt.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee