Koopkrachtplus nieuw kabinet in rook op door inflatie

 

 © ANP/HH

De koopkrachtplus die het nieuwe kabinet had becijferd in zijn eigen coalitieakkoord, gaat in rook op door de hogere inflatie van dit en komend jaar. De plaatjes laten door de bank genomen een nullijn zien, voor gepensioneerden staat er zelfs een min ingetekend.

Leon Brandsema en Martin Visser

Dat blijkt uit de doorrekening van het akkoord door het Centraal Planbureau (CPB), dat er dit keer pas na de presentatie is. De coalitiepartijen hadden in hun plan zelf een koopkrachtberekening gemaakt, op basis van de oude cijfers van het CPB: daarin zou een huishouden er de komende jaren door de bank genomen in totaal 2 procent op vooruitgaan.

Maar daarin was nog geen rekening gehouden met de inflatie, die de laatste maanden de pan uit rijst. Het CPB heeft zijn eigen verwachtingen van de prijsstijgingen voor 2022 en 2023 nu flink omhoog bijgesteld. En dat laat zich voelen in de portemonnee. Volgens de rekenmeesters brengt het akkoord nu geen plus meer, maar poetst het enkel een koopkrachtmin terug naar de nullijn.

Lees ook: Alles wordt nóg duurder: hoe kom je in 2022 nog rond van een minimumloon? Bij Nancy (48) uit Weert is de toverdoos leeg

Bij gepensioneerden, waarvan de AOW in het akkoord in tegenstelling tot de bijstand niet mee zal stijgen met het verhoogde minimumloon, zit de echte pijn. Onderaan de streep blijft er voor hen een min van 0,4 procent over.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee