Nieuwe Dikke Van Dale wordt genderneutraal

Print
Nieuwe Dikke Van Dale wordt genderneutraal

Afbeelding: ANP

In de nieuwste editie van de Dikke Van Dale, het Groot Woordenboek van de Nederlandse Taal, krijgt een groot aantal woorden dat naar mensen verwijst naast een ‘m’ en ‘v’ ook een genderneutrale ‘x’.

De aanduiding m/v/x is vanaf 22 maart te zien in de nieuwe editie en online.

Bij bijna 15.000 woorden komt de nieuwe toevoeging te staan. Het gaat om alle ‘de-woorden’ die een persoon aanduiden, maar die niet per se verwijzen naar een biologisch geslacht, aldus Van Dale. „Bijvoorbeeld: de minister, de voetballer, de held, de bakker of de crimineel.” Bij de-woorden die wel duidelijk wijzen op een biologisch geslacht, zoals de vuilnisman, de non, de vader of de kraamvrouw, verandert niets. Die woorden behouden alleen een (m) of een (v).

Lees ook: Hoofdredacteur Van Dale over kritiek op Woord van het Jaar ‘prikspijt’: ‘Het weerspiegelt de polarisatie die in de maatschappij leeft’

De wijziging in de nieuwe editie van het woordenboek is volgens Van Dale „een gevolg van de veranderende opvattingen in de samenleving, waardoor het taalgebruik meeverandert”. „Een steeds grotere groep mensen verwijst met beroeps- en andere persoonsnamen niet meer naar een bepaald geslacht, en bedient zich in het dagelijks taalgebruik van genderinclusieve mogelijkheden.”

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu