‘Shell gaat nog ontzettend veel geld verdienen aan olie en gas’

Print
‘Shell gaat nog ontzettend veel geld verdienen aan olie en gas’

Afbeelding: Getty Images

Shell mag dan in Nederland onder vuur liggen vanwege het vertrek van het hoofdkantoor naar Londen, analisten schroeven hun verwachtingen over de verdiensten van het bedrijf stevig op. Shell wordt ‘groener’, maar gaat nog fors verdienen aan gas en olie.

Zakentijdschrift Barron’s heeft Shell in zijn top 10 staan van aandelen die beleggers de meeste waarde opleveren. Alle energiebedrijven profiteren van de krapte in de gasmarkt, maar Shell is het ondergewaardeerdst, aldus het prestigieuze lijfblad van Amerikaanse beleggers. Meer dan concurrenten ExxonMobil en Chevron slaat het bedrijf al zijn slag in de markt van duurzame producten en afbouw van CO2-uitstoot.

Van de 22 analisten die Shell volgen, geeft inmiddels geen enkele marktvorser nog een verkoopadvies af: 17 suggereren beleggers om bij te kopen, 5 om het aandeel te houden.

Lees ook: Shell tekent deal voor opbergen CO2 in bodem van de Noordzee

„Ook beleggers hadden, net als de analisten, hun verwachtingen van het rendement extreem laag gesteld”, zegt Shell-volger Jasper Jansen bij de Vereniging van Effectenbezitters. „Die waardering wordt nu rechtgetrokken met zicht op betere resultaten.”

Shell, dat door de activistische aandeelhouder Daniel Loeb wordt belaagd om zich op te splitsen, werkt volgens analisten hard aan het herstel van vertrouwen. Midden in de coronacrisis zag het concern zich gedwongen zijn dividend te verschralen, voor het eerst in zijn recente historie. Analisten schroefden waarderingen omlaag.

Lees ook: Shell verkoopt olieveld in Texas

In september vorig jaar beloofde topman Ben van Beurden aandeelhouders driekwart van de opbrengsten van de verkoop van zijn Permian-productievelden in Texas aan Conocophilips. Het bedrijf kondigde vorige week aan ‘met tempo’ 5,5 miljard dollar opbrengst in de aankoop van eigen aandelen te steken, wat standaard een waardeverhoging betekent voor zittende aandeelhouders.

In december werd het Brits-Nederlandse Shell volledig Brits, het vereenvoudigde daartoe zijn aandelenstructuur met alleen nog aandelen van de Engelse plc-rechtspersoon. Dat gebeurde ook om zijn aandeelhouders financieel te laten profiteren, nu het als Brits bedrijf niet langer onder dividendbelastingheffing van de Nederlandse fiscus valt.

Olieprijs

„Je kunt de opwaartse herwaardering niet los zien van de sterk stijgende olieprijs”, aldus Jansen van de VEB. Afgelopen kwartaal kwam de bepalende Brent-olieprijs rond 81 dollar per vat. De eerste drie kwartalen lag die rond 67 dollar per vat. Het concern voorspelde vrijdag in een update meer inkomsten uit gas.

„Shell stevent af op een enorme cashflow, misschien wel een van de hoogste ooit”, oordeelt Jansen. Onder druk van aandeelhouders investeren bedrijven minder in olie- en gaswinning. Maar groene energie uit wind en zon is er nog jaren onvoldoende. „Komende jaren kan Shell ontzettend veel geld verdienen aan olie en gas, wat nog jarenlang echt heel veel cashflow betekent”, aldus Jansen, die rekent op de aankondiging van meer dividend en aandeleninkoop bij de jaarcijfers op 3 februari.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee