Wilders eist rectificatie Özcan Akyol na uitspraken in VI Vandaag, maar hij weigert stellig

Print
Wilders eist rectificatie Özcan Akyol na uitspraken in VI Vandaag, maar hij weigert stellig

Geert Wilders  Afbeelding: ANP

PVV-leider Geert Wilders eist een rectificatie van columnist Özcan Akyol, die deze week in het programma VI Vandaag zei dat de PVV „van mensen met een moslimachtergrond het stemrecht wil ontnemen”. Volgens Wilders’ advocaat Gert-Jan Knoops is dat „apert onjuist” en heeft Akyol schade toegebracht aan de partij van Wilders.

Johan Derksen zei in het praatprogramma dat hij vindt dat Wilders hele redelijke dingen zegt „wanneer de scherpe kantjes” eraf zijn. Daarop reageerde Akyol door te zeggen dat Wilders „van mensen met een moslimachtergrond het stemrecht wil ontnemen”. „Hij zet zichzelf buitenspel”.

Volgens Knoops wil de PVV niet specifiek van mensen met een moslimachtergrond het stemrecht ontnemen. In het PVV-programma staat dat de partij mensen met een dubbele nationaliteit het stemrecht wil ontzeggen, en hen ook niet wil toestaan een politiek ambt te bekleden. „Dit heeft niets van doen met personen ‘met een moslimachtergrond’”, schrijft Knoops in een brief aan Akyol, die door Wilders op Twitter werd gezet.

Binnen vijf dagen

Knoops eist dat Akyol zijn uitspraken binnen vijf dagen terugneemt. Zo niet, dan „zal de PVV rechtsmaatregelen overwegen”.

Akyol wijst de eis van de hand. „Geert Wilders - mister freedom of speech - is beledigd omdat ik zei van hij van moslims het stemrecht wil afpakken. Dat is een feitelijke interpretatie van dit standpunt”, twittert hij, verwijzend naar het PVV-standpunt over dubbele nationaliteit. „Marokkaanse moslims kúnnen geen afstand doen van die nationaliteit. Cry baby. Niks geen rectificatie dus.”

Lees ook: Commentaar: Vakinhoudelijke kennis is voor een minister zonder meer een pré, maar bij een politieke bestuursfunctie komt veel meer kijken

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee