Oorlogsmuseum in Melderslo start crowdfunding voor extra beveiliging

Print
Oorlogsmuseum in Melderslo start crowdfunding voor extra beveiliging

Edie en Tom Pouwels zijn bezig met de uitbreiding en herinrichting van het museum.   Afbeelding: Lé Giesen

Melderslo -

Stichting Oorlog in de Peel maakt zich zorgen om het toenemende aantal inbraken bij kleine musea en is een crowdfunding gestart om de eigen collectie beter te beveiligen.

In het museum dat oprichter Edie Pouwels in 2000 achter zijn woning in Melderslo bouwde, is een grote verzameling uniformen en gebruiksvoorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog ondergebracht. Veel spullen zijn tijdens en na de Duitse bezetting verzameld door zijn vader Thei en afkomstig van mensen die de oorlog zelf hebben meegemaakt of van hun nabestaanden. „Het gaat in de meeste gevallen om persoonlijke bezittingen en documenten die aan ons zijn toevertrouwd omdat ze hier beter tot hun recht komen en ook de verhalen erachter op deze manier bewaard blijven”, zegt Pouwels, die het museum samen met zijn zoon Tom en enkele vrijwilligers beheert. „Om hun nalatenschap te beschermen tegen diefstal en inbraak, willen we het museum beveiligen met meerdere bewakingscamera’s, sensoren en alarminstallaties.”

De afgelopen jaren waren enkele kleinere oorlogsmusea in het land het doelwit van inbrekers, onder meer Eyewitness in Beek.

Lees ook: Oorlogsmuseum Eyewitness in Beek heeft schade van inbraak hersteld en krijgt als bonus officiële status

Volgens Pouwels heeft onderzoek uitgewezen dat er sprake is van georganiseerde criminaliteit. „Een simpel alarmsysteem is dan niet meer toereikend.”

Het oorlogsmuseum in Melderslo zit midden in een verbouwing, waarbij de ruimte flink wordt uitgebreid. Ook daarom is extra beveiliging nodig.

Doneren is mogelijk via www.voordekunst.nl.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee