Lanaken blaast carnaval af: geen optochten en bals vanwege hoge besmettingscijfers

 © John Peters

Redactie

De Belgische grensgemeente Lanaken blaast vanwege corona alle carnavalsactiviteiten voor 2022 af. De optochten en bals gaan niet door omdat Lanaken vanwege „de hoge besmettingscijfers in een alarmfase zit”, schrijft het gemeentebestuur.

Net als in Limburg en Brabant dreigt de besmettelijke omikronvariant in Vlaanderen roet in het eten te gooien voor carnavalvierders, ook voor Nederlanders die hopen naar België te kunnen uitwijken. „Door de omikronvariant zijn in Nederland strenge maatregelen van kracht”, stelt het gemeentebestuur van Lanaken, waar omikron ook hard toeslaat. „Deze situatie belet ons nog steeds om carnaval te vieren op de manier waarop we dat gewoon zijn.”

Meerdere Vlaamse gemeenten wachten af hoe de coronasituatie zich ontwikkelt. Eerder werd de grote carnavalsoptocht in Aalst eind februari wel al afgelast, maar over die in bijvoorbeeld Genk is nog geen besluit genomen.

Lees ook: Laatste sprankje hoop voor carnavalsvierder vervlogen: ook Boètegewoeëne Boètezitting Venlo afgelast

Het Overlegcomité van de Belgische regeringen komt vrijdag weer bijeen om over de coronamaatregelen te spreken. De winkels en restaurants mogen nu nog, tot 23.00 uur, openblijven. De scholen zijn inmiddels ook weer begonnen.