Milieudefensie richt zijn pijlen op deze 29 CO2-uitstoters

Print
Milieudefensie richt zijn pijlen op deze 29 CO2-uitstoters

Afbeelding: Peter Schols

Sittard-Geleen -

Milieudefensie roept 29 grote bedrijven als DSM, ABP, FrieslandCampina, ABN AMRO, KLM en Tata Steel op om binnen drie maanden een plan maken waarmee ze hun CO2-uitstoot verminderen en het klimaatprobleem aanpakken.

„Nu de rechter Shell dwingt eigen verantwoordelijkheid te nemen in het oplossen van de klimaatcrisis, is duidelijk dat ook andere grote vervuilers in Nederland moeten vergroenen”, stelt Donald Pols, directeur Milieudefensie.

De milieuorganisatie wil graag in gesprek met vertegenwoordigers van de bedrijven die volgens de organisatie een omvangrijke CO2-uitstoot hebben. Juridische stappen worden op termijn niet uitgesloten, maar vooralsnog krijgen bedrijven tot 15 april om te reageren. Brieven met de vraag om een klimaatplan worden donderdag bezorgd. Als bedrijven niet met een klimaatplan komen, gaat Milieudefensie zich beraden op verdere stappen. „Wij blijven strijden tegen gevaarlijke klimaatverandering en blijven de druk bij deze grootvervuilers opvoeren, tot zij bijdragen aan de oplossing”, aldus Pols.

De 29 aangeschreven bedrijven

ABN Amro, ABP, Aegon, AholdDelhaize, AkzoNobel, Atradius, BAM Groep, Boskalis Westminster, BP, Dow, DSM, Exxon Mobil, FrieslandCampina, ING Groep, KLM, LyondellBasell, NN Group, PfZW, Rabobank, RWE, Schiphol, Stellantis, Tata Steel, Unilever, Uniper, Vion, Vitol, Vopak, Yara.

In het plan moet de organisatie concreet aangeven hoe ze voor 2030 zeker 45 procent minder CO2 wil gaan uitstoten. Pols vraagt de topmensen van de bedrijven ook te denken aan „hun morele verantwoordelijkheid, zorg ervoor dat werknemers en omwonenden weer trots zijn”. Het is de bedoeling dat de klimaatplannen worden doorgerekend en beoordeeld door New Climate Institute. In juni wil Milieudefensie de resultaten bekendmaken.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee