Eindhovense terreurverdachten blijven voorlopig in de cel

Print
Eindhovense terreurverdachten blijven voorlopig in de cel

De garagebox in Woensel waar de opgepakte terreurverdachten een fitnessruimte hadden ingericht.  Afbeelding: Rob Engelaar

Roermond / Eindhoven -

De acht mannen uit Eindhoven die onder meer verdacht worden van het voorbereiden van een terroristische aanslag, blijven voorlopig in de cel.

De rechtbank Rotterdam ziet vooralsnog geen reden om het voorarrest te schorsen of op te heffen. Tijdens de volgende zitting, op 18 maart, wordt er opnieuw „kritisch” naar het voorarrest gekeken, zei de voorzitter van de rechtbank donderdag.

De mannen, tussen de 20 en 31 jaar, zouden sympathiseren met het jihadistisch gedachtegoed van terreurgroep IS. Twee van hen groeiden op in Roermond. Ze worden verdacht van het voorbereiden van en trainen voor een terroristisch misdrijf en deelname aan een terroristische organisatie.

Instructievideo’s

Ze bekeken volgens het Openbaar Ministerie regelmatig samen IS-filmpjes en instructievideo’s over het maken van wapens en bommen en spraken over het vermoorden van onder anderen Mark Rutte en Geert Wilders. Ze wilden de politici „door de kop poppen” of „ontvoeren en onthoofden tijdens een livestream”.

Lees ook: Justitie: terreurverdachten spraken over kidnappen en onthoofden van politici

Wapens of explosieven zijn niet gevonden. Ook waren er geen concrete plannen of data voor een aanslag.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee