Ook sportscholen en kappers mogen deuren weer openen

Print
Ook sportscholen en kappers mogen deuren weer openen

Afbeelding: ANP

Behalve het hoger onderwijs, het mbo, kappers en winkels mogen ook de sportscholen weer open. Voor winkels gelden de openingstijden tussen 5 uur ’s morgens en 5 uur ’s middags. Aan sport zitten geen tijdsbeperkingen meer.

Dat is de uitkomst van het overleg tussen de meest betrokken ministers in het Catshuis. Daar is het advies besproken van het Outbreak Management Team (OMT). Dat adviseerde ruimte te bieden aan het hoger onderwijs om weer fysiek les te geven, winkelen op afspraak mogelijk te maken en ook contactberoepen weer toe te staan aan de slag te gaan. Volgens Haagse bronnen is het de bedoeling om winkelen op afspraak voor ondernemers en bezoekers ‘zo makkelijk mogelijk te maken’. Aan de exacte uitwerking wordt nog gewerkt.

Sport wordt binnen en buiten weer mogelijk, ook in de avond, zowel voor de jeugd als voor volwassenen. Er mag nog steeds geen publiek aanwezig zijn. Ingewijden verwachten dat de regels in sportscholen hetzelfde zullen zijn als kort voordat ze hun deuren in december moesten sluiten. Buiten verdwijnt de beperking aan de groepsgrootte. Het kabinet zal niet veel afwijken van het OMT-advies, meldt een betrokkene. De horeca en de cultuursector blijven voorlopig nog gesloten.

Korter in quarantaine

Vrijdag neemt het kabinet een definitief besluit. Onder meer over het verkorten van de quarantainetijd, nu tussen de 5 en 10 dagen, is nog geen richting gekozen. Minister Kuipers (Volksgezondheid) zei woensdag al wel dat het verkorten van de quarantaine nuttig kan zijn. Door massale thuisquarantaine van personeel dreigen verschillende sectoren immers vast te lopen.

Woensdag liet minister Kuipers (Volksgezondheid) doorschemeren dat er geen al te drieste versoepelingen in het verschiet liggen. Het aantal besmettingen is immers op recordhoogte en hij zei te verwachten dat dit ook zal leiden tot grotere drukte in de ziekenhuizen. De druk vanuit de maatschappij om sectoren zoals de detailhandel te heropenen, is intussen enorm toegenomen.

Lees ook: Weekend van de waarheid: durft het kabinet het aan om te versoepelen? ‘Je moet nu breder kijken dan de zorg’

Op 19 december gooide het toen nog demissionaire kabinet het land uit voorzorg op slot, vanwege de opkomst van de omikronvariant, die zich veel sneller verspreidt. Sindsdien zijn niet-essentiële winkels en de horeca dicht. Thuis mogen maximaal twee gasten per dag worden ontvangen en buiten geldt een groepsmaximum van twee personen. Het primair en voortgezet onderwijs mocht na een verlengde kerstvakantie maandag wel weer open.

Tijd kopen

De lockdown was bedoeld om ‘tijd te kopen’ voor de boostercampagne - een extra prik bovenop de bestaande immuniteit lijkt wél te werken tegen de verspreiding van omikron. De opkomst is echter tegengevallen. Nog niet de helft van de mensen die volledig gevaccineerd waren, hebben ook de booster gehaald, of een afspraak daarvoor gemaakt. Ondanks de lockdown bereikten de besmettingen evengoed recordhoogtes. Het door premier Rutte geschetste vooruitzicht dat andere landen Nederland in de lockdown zouden volgen, is niet uitgekomen.

Donderdagmiddag worden de burgemeesters via een videoverbinding bijgepraat in het Veiligheidsberaad. Vrijdagavond om zeven uur is vervolgens de persconferentie van Rutte en Kuipers, diens eerste in zijn functie als minister.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu