Buurtbus Geulle al vijf jaar een succes: boek met bus-babbels als eerbetoon aan 25 vrijwilligers

Print
Buurtbus Geulle al vijf jaar een succes: boek met bus-babbels als eerbetoon aan 25 vrijwilligers

De jubilerende buurtbus houdt halt bij station Meerssen.  Afbeelding: Jean-Pierre Geusens

Geulle -

Buurtbus 797 van Geulle maakte op 9 januari 2017 haar eerste rit. Er reizen dagelijks 70 passagiers, van oudere tot student, met het busje tussen Meerssen en Beek. In een jubileumboek zijn ‘bus-babbels’ opgetekend.

Ondanks dat het glas nog even leeg blijft, is de voorzitter in feeststemming. „Ik ben er trots op dat we geen dag niet gereden hebben en een gezellige hechte vereniging vormen.” Vijf jaar geleden heft Arriva de enige buslijn van Geulle op. Gäöllenaere Jos Tilmans en Anja Thijssen komen in actie. Op 9 januari, twee weken na de eerste bijeenkomst met vrijwilligers, rijdt de buurtbus voor het eerst. Een vliegende start. Sindsdien gaat het alleen maar ‘bergop’ met de bus. Zowel het aantal passagiers als chauffeurs op lijn 797 groeit nog steeds.

Bus-babbels

Per dag reizen 70 passagiers mee, per jaar zijn dat 20.000 instappers. De bus is zeker geen bejaardenbus, maar vervoert een gemêleerd publiek. Tijdens het spitsuur zijn het vooral studenten en forensen, overdag mantelzorgers die naar het verpleeghuis gaan, of shoppers die de Makado in Beek of de weekmarkt in Meerssen bezoeken. Dat leidt tot veel gezellige bus-babbels. John Gilbert heeft de mooiste anekdotes neergeschreven in het lustrumboek.

De bus rijdt 6 dagen per week elk uur tussen Meerssen, Bunde en, Geulle en Beek. Ze doet drie treinstations aan en komt langs idyllische plekken, die als een toeristische promotie beschreven worden in het boekje. Voorzitter Klaas-Jakob: „Als ik de opkomende zon de nieuwe dag zie kleuren, kan ik daar erg van genieten.”

Aanrijding met een vis

De 25 vrijwilligers zorgen voor het tanken, stallen en schoonhouden van het busje, dat onder de paraplu van Arriva rijdt. Chauffeurs krijgen een opleiding en reanimatiecursus. Foto’s daarvan staan ook in het boekje. Al 400.000 kilometer rijdt de buurtbus zonder ongevallen. Op dat ene incident na; een aanrijding met een vis. „Helemaal plat was hij, de moot gebakken vis, die van de bagagedrager van een fietser was gevallen.” Het leverde René van der Zee de chauffeurstrofee op.

In het feestboekje wordt stilgestaan bij de historie en doen prominenten het woord. Het geeft bovenal een inkijk in een bruisende vereniging die niet alleen in vervoersbehoefte voorziet, maar ook voor de leden zelf aan leefbaarheid werkt. Cadeautjes voor jarigen, kerstpakketten, en de jaarlijkse barbecue. Ook de watersnoodactie Gäöllenaere helpe Gäöllenaere loopt dankzij de spontane inzet van de vrijwilligers op ‘rolletjes’. „We zijn er voor elkaar!”

Het boekje, 32 pagina’s op A5-formaat, is digitaal gratis te verkrijgen. Stuur een berichtje naar de Facebookpagina van Gäöl of mail johngilbert@live.nl.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu