Limburgse accountant: ‘Ondernemers zijn opstandig, omdat ze geen perspectief meer zien’

 © Hollandse Hoogte / ANP

Hoensbroek -

De maat is vol voor veel Limburgse ondernemers. Lockdown of niet: ze willen hun zaak volledig openen. Accountant Remco Wings ziet de oorzaak van die burgerlijke ongehoorzaamheid terug in de jaarrekeningen. „Er is gebrek aan perspectief.”

Stefan Dölcken

Optibo Adviesbureau in Hoensbroek verzorgt de jaarrekeningen van ongeveer 150 Limburgse mkb-bedrijven. Horecazaken, detailhandel, modewinkels, installatie- en bouwbedrijven, zorgverleners en groothandels: accountant Remco Wings heeft inzage in alle resultaten. Veel ondernemers roepen dat ze het door de beperkingen niet lang meer volhouden en dat wordt bevestigd door de cijfers, zegt Wings.

„Door de lockdowns wordt ondernemers een groot deel van hun inkomen afgenomen. De geldstromen stoppen. De steunmaatregelen verzachten dat iets, maar dat wordt vaak overschat.” Ook afhalen van maaltijden of click & collect bij winkels helpt maar voor een deel. „Ondernemers kunnen daardoor misschien net uit de kosten komen, maar er blijft dan niks over om van te leven. Dat wordt vaak vergeten: ondernemers hebben niet alleen een zaak en werknemers, maar ook een privéleven, met een hypotheek die moet worden opgebracht. Als je net quitte speelt, blijft er niks over om van te leven.”

Lees ook: Druk op regering vanuit lage overheden over lockdown neemt toe

Dat de steunregelingen lang niet altijd soelaas bieden, onderschrijft collega-accountant Wim Driessen. Hij doet de boekhouding voor onder meer de 130 boekhandels van Bruna en Read Shop, met filialen in Limburg. Veel ondernemers kunnen simpelweg niet aan de voorwaarden voldoen. „In die laatste twee weken van het jaar haal je die 20 procent omzetverlies voor het hele kwartaal niet. En op 1 januari begint de teller opnieuw. En dan kom je weer niet aan die 20 procent”, zegt hij tegen De Telegraaf.

Lees ook: Zuid-Limburgse burgemeesters steunen ondernemers in roep om versoepeling coronabeleid: ‘Ik zie ook wat er in maatschappij gebeurt’

De problemen spelen bijna overal, zegt Wings. Alleen in de bouw, bij installateurs, de ICT en in de zorgsector gaat het op dit moment goed. De hardste klappen vallen bij horeca en detailhandel. Wings: „En vergeet de toeleveranciers voor die sectoren niet. Een van onze klanten levert servies en glazen aan cafés en restaurants. Je kunt je voorstellen dat daar ook veel minder omzet is, door de lockdowns. En bij modezaken zie je dat er door alle onzekerheid minder wordt ingekocht. Dat raakt ook weer andere bedrijven.”

Werknemers van het UWV bekijken aanvragen die binnenkomen bij het loket overbrugging werkbehoud (NOW-regeling).  © ANP

Nieuwe plannen

Dat voor ondernemers de maat vol is, ziet Wings ook. „Het is met name het gebrek aan perspectief. Sommige ondernemers worden opstandig, andere gaan juist bij de pakken neerzitten.” Uit de bedrijfscijfers komt volgens hem naar voren dat er minder wordt nagedacht over nieuwe plannen en uitbreidingen. Een zegsman van De Vaan MKB Advies, met 400 klanten in Zuid-Nederland, bevestigt dat. „Als het water je aan de lippen staat, hoe kun je dan bezig zijn met investeringen?” Daar komt volgens hem bij dat banken op dit moment ook niet bepaald scheutig zijn met het financieren van de toekomstplannen, vanwege alle onzekerheid.

Belastingschulden

Wings ziet dat sommige ondernemers er zelf de stekker uittrekken, om een faillissement te voorkomen. Maar dat gebeurt met name bij eenpitters en mensen die een eigen bedrijf naast hun vaste baan hebben of met een partner die een inkomen heeft. Andere ondernemers ploeteren verder, het aantal faillissementen is historisch laag. De steunmaatregelen spelen daarbij een rol, maar volgens Wings is het vooral de coulante houding van de Belastingdienst die veel bedrijven nu nog in de lucht houdt. Met name de rem op het invorderen van belastingschulden helpt. Voor nu, benadrukt hij. „Dat is alleen uitstel, daar komt een einde aan. Het geld moet hoe dan ook betaald worden en dan voorzie ik problemen. Waar moet het geld vandaan komen als je inkomsten blijven tegenvallen?”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal