Vrouenraets Uitvaartzorg verzorgt een afscheid op maat

Print
Vrouenraets Uitvaartzorg verzorgt een afscheid op maat

Rainier Vrouenraets met zijn illustere voorvader Jan Joseph Vrouenraets.  Afbeelding: Marc Ploum

Rainier Vrouenraets moet er zelf wel eens om lachen, vertelt hij. “Uitvaarten zijn nu eenmaal mijn passie. Ik wil er zo veel mogelijk van weten.” Gepassioneerd legt hij uit hoe bijzonder de tradities en gebruiken rondom begrafenissen zijn en hoe eervol hij het vindt om nabestaanden bij te staan bij het laatste afscheid van hun geliefde. Met zijn bedrijf Vrouenraets Uitvaartzorg doet hij er alles aan om dat naar wens te laten verlopen. “Een uitvaart doe je tenslotte maar één keer.”

“Mijn overgrootvader en zijn broers waren eveneens werkzaam in dit mooie vak. Ik heb het dus niet van vreemden. Zij verhuisden rond 1895 vanuit Schinnen naar de Willemstraat in Heerlen en verhuurden daar tevens rijtuigen. Dat was begin vorige eeuw, een tijd waarin een koets in stemmig zwart met enkele paarden ervoor een rouwstoet vaak vooraf ging. Aan het hoofd liep de uitvaartbegeleider. Statig, in jacquet, hoge hoed en zwarte handschoenen en met een wandelstok. Ik doe dat nu nog. Het verhaal wil dat die stok eventuele kwade geesten op afstand houdt, en met mijn hoed groet ik de omstanders. Zo vraag ik om een laatste vorm van respect voor de man of vrouw in de rouwauto. Jaren geleden werkte ik ook geregeld in Londen om daar bij een bevriende uitvaartondernemer te zien hoe stijlvol een rouwstoet daar wordt begeleid en de overledene uitgeleide gedaan wordt.”

Suisse St. Pancratiuskerk
Zijn hang naar het verleden komt tevens tot uiting in zijn functie als Suisse in de St. Pancratiuskerk in Heerlen. Met zijn hellebaard en steek gestoken in een met goudgalon afgebiesde broek, een sjerp en met vergulde knopen op de zwartlaken mantel begroet hij de kerkgangers en vergezelt hij de priester. Ook gaat hij in de processie voorop en begeleidt hij in ornaat de communicantjes naar het godshuis. “De kerkbaljuw of Suisse is tegenwoordig een ceremoniële functie. Vroeger was het een functionaris die de orde bewaarde tijdens de eredienst en die corrigerend optrad wanneer het onrustig of rumoerig was. Het woord ‘Suisse’ is ontleend aan de leden van de pauselijke Zwitserse Garde. Ik vind het een eervolle taak die ik met plezier vervul.”

Kaarsjesavond december
Verder is Rainier Vrouenraets een van de initiatiefnemers van de jaarlijkse kaarsjesavond op 23 december op de Algemene Begraafplaats aan de Akerstraat in Heerlen. Daar verzorgt hij tevens soms rondleidingen en neemt hij zijn gasten mee in geschiedenis van het uitvaartwezen en die van de stad Heerlen. In zijn schaarse vrije tijd is hij actief bij de Stadscarnavalsvereniging De Winkbülle. “En ik leef me uit op de drums”, lacht hij. “Met een stel vrienden maken we geregeld muziek, dan ga ik helemaal los. Drummen is voor mij dé manier om af te schakelen en even los te komen van mijn werk als uitvaartondernemer. Dat houdt me immers 24/7 bezig en daarin sta ik altijd ‘aan’.”

Vrouenraets Uitvaartzorg verzorgt een afscheid op maat

Uitvaartcentrum
Rainier Vrouenraets is inmiddels tien jaar zelfstandig ondernemer. Daarvoor werkte hij bij een uitvaartonderneming in Brunssum. Sinds drie jaar is hij gevestigd aan de Zandweg 162 in Heerlen waar hij in de groene omgeving van Imstenrade een sfeervol uitvaartcentrum inrichtte. Met twee rouwkamers en een royale ontvangstruimte in warme lichte kleuren en met een robuuste houten tafel. De indrukwekkende verzameling miniatuur lijkwagens in een vitrine laat zien dat we bij een begrafenisonderneming te gast zijn. Net als die klassieke wandelstok en hoge hoed. Een met foto’s verlucht paneel aan de wand brengt de familieband tot leven. “Hier komen nabestaanden bij elkaar en kan ik in alle rust bespreken wat hun wensen zijn. In een van de beide rouwkamers kunnen zij in de beslotenheid van een aparte ruimte afscheid nemen. Ik vind het belangrijk dat mensen zich hier op hun gemak voelen en de persoonlijke aandacht krijgen die ze nodig hebben na het verlies van een geliefde. Het verdriet daarover is al zwaar genoeg. Mede daarom ben ik zeven dagen per week 24 uur per dag bereikbaar.”

Persoonlijk afscheid
Bij Vrouenraets Uitvaartzorg kunnen mensen terecht voor een afscheid ‘op maat’. Wie dat wil kan kiezen voor een antieke koets met paarden ervoor, een open lijkkar met een speciale rouwkoe, een fel gekleurde limousine, een bus of truck, een fiets of een caravan, kortom elk willekeurig vervoermiddel. “Ja hoor”, lacht Rainier Vrouenraets. “Ook voor die traditionele lijkwagen. Het gaat er tenslotte om dat de overledene respectvol naar zijn laatste rustplaats wordt begeleid. Hoe dat eruit ziet en vorm krijgt bepaal ik in nauw overleg met de familie.”

Vrouenraets Uitvaartzorg
Zandweg 162
6418 PB Heerlen

info@vrouenraets-uitvaartzorg.nl
www.vrouenraets-uitvaartzorg.nl

Tel 045-205 85 09 / 06 27 656 206
Wij zijn 24/7 bereikbaar