‘Mogen winkels open? O, dan hoef ik het niet eens stiekem te doen’

Print
‘Mogen winkels open? O, dan hoef ik het niet eens stiekem te doen’

Kinderkledingzaak Stoer en Zo uit Sittard liet zaterdag al klanten binnen uit protest tegen de coronamaatregelen. Afbeelding: Annemiek Mommers

Sittard-Geleen -

Uitgelekt nieuws: de winkels mogen open, de horeca niet. „Ik word er schijtziek van”, zegt kroegbaas Gijs. Winkelierster Nathalie: „Het is niet gezellig shoppen als je niks kunt eten of drinken.”

Paulien Houben is druk bezig met de verbouwing van haar woonwinkel Refri in Weert. Zaterdag gaat ze open, wat vrijdag ook wordt gezegd tijdens de persconferentie. „Mogen we open? O, dan hoef ik het niet eens stiekem te doen.” Donderdag lekte het nieuws uit dat winkels zaterdag op afspraak klanten mogen ontvangen. De horeca blijft wel dicht.

Houben vindt het sneu dat de cafés en restaurants op slot blijven. „Die zijn veel zwaarder getroffen dan wij.” Als het kabinet het licht niet op groen had gezet, was ze burgerlijk ongehoorzaam geworden, bekent Houben. „Ik ben er klaar mee. En met mij vele anderen. Het kan ook prima, met inachtneming van alle voorzorgsmaatregelen.”

Verleiding

Houben wijst erop dat veel zaken af en toe klanten binnenlaten. „Dat gebeurt overal.” De verleiding is groot, zegt ze. „De mensen komen aan de deur en vragen of ze even binnen mogen kijken. We zeggen dan nee, maar je verliest er wel omzet door. Op een gegeven moment moet je iets, de nood is hoog.”

Eigenaar Gijs Schapendonk van Proeflokaal Goesting in Venray heeft even geen zin om zich politiek correct uit te drukken: „Ik word er schijtziek van. We hebben bewezen dat we op een veilige manier open kunnen. De slogan is niet voor niets ‘alleen samen krijgen we corona onder controle’. Maar dan krijg je zoiets. Samen is ver weg.”

Tik

Al had de horeca maar tot 17.00 uur open mogen zijn, dan was het nog iets. „Dit is weer een tik. Ik zal ook niet vragen: waarom de winkels wel en wij niet? Nee, het moet zijn: wat zij kunnen, kunnen wij ook.” De horecaondernemers in Venray zijn ook bezig om zaterdag demonstratief open te gaan. Een ludieke actie wil hij het niet noemen. „Het ludieke is er wel af.”

Schapendonk: „En het is hartstikke fijn om zaterdag open te gaan, maar de volgende dag ben je weer dicht. En dan zie je de winkels op zondag, maandag en dinsdag wel opengaan. Weliswaar op afspraak, maar toch. Kan iemand mij trouwens uitleggen wat het verschil is tussen winkelen op afspraak en reserveren bij mij? Bij mij worden de gasten aan een tafeltje gezet en blijven ze zitten.”

Helemaal open

Eigenares Nathalie Cremers van kinderkledingzaak Stoer en Zo in Sittard hangt niet de vlag uit, nu het eruitziet dat zij de deur weer mag openen. Voor haar zaak is de versoepeling een verlichting, maar voor veel collega’s niet. „Ik sprak net een ondernemer die armbandjes verkoopt. Dat zijn impulsaankopen. Daarvoor maken mensen geen afspraak.”

Zelf begint ze met de verkoop van de nieuwe voorjaarscollectie. „Mijn vaste klanten zullen wel komen. Maar als de horeca niet opengaat, gaan sowieso minder mensen winkelen. Het is niet gezellig als je niet iets kunt eten of drinken. En dan blijf je met het probleem zitten dat je op vijf minuten rijden van België en Duitsland zit. En daar is alles open”, benadrukt Cremers.

Zij was betrokken bij het initiatief om een actiegroep te beginnen. Het doel was zaterdag open te gaan. „Niet op afspraak, maar helemaal. En dat is het nog steeds. We zijn met vijftig ondernemers. En wat mij betreft, wordt die actie maandag niet beëindigd. Het probleem blijft namelijk: klanten gaan de grens over, waar alles mag. En elke euro die ze daar uitgeven, komt niet in onze lade.”

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu