Nieuwe staatsecretaris Van der Burg begrijpt boosheid Venray over asielaanwijzing

Print
Nieuwe staatsecretaris Van der Burg begrijpt boosheid Venray over asielaanwijzing

De aanvankelijk aangewezen opvanglocatie in Oostrum  Afbeelding: Gé Hirdes

De nieuwe staatssecretaris van Asiel Eric van der Burg heeft begrip voor de boosheid van Venray en enkele andere gemeenten die een asielaanwijzing kregen.

De gemeenten werden door zijn voorganger Ankie Broekers-Knol verplicht asielzoekers onder te brengen, maar daarvoor bleek geen juridische basis te zijn. Van der Burg wil het anders doen. „U zult mij niet snel het woord ‘aanwijzing’ horen gebruiken.”

Vlak voor het aantreden van het nieuwe kabinet zei Broekers-Knol (de staatssecretaris van Asiel in Rutte III) op Kamervragen dat er geen juridische basis was voor de omstreden asielaanwijzing. Het was een bestuurlijke aanwijzing, geen juridische, benadrukt de bewindsman. „Maar ik snap de boosheid of de teleurstelling of welk woord gemeenten daar ook aan geven. Ik heb gebeld met de burgemeesters om in ieder geval te zeggen dat ik meer ben van het goede gesprek.”

Lees ook: Venray wil snel overleg met nieuwe staatssecretaris over noodopvang

Koffie

Van der Burg maakt duidelijk dat hij het „niet meer zo wil doen”. Liever gaat hij kopjes koffie drinken met bestuurders. Wel erkent hij dat het onderbrengen van asielzoekers een behoorlijk lastige taak wordt voor de komende tijd. Broekers-Knol zag zich genoodzaakt gemeenten aan te wijzen voor onderdak, omdat het op vrijwillige basis niet was gelukt zo’n groot aantal asielzoekers onder te brengen.

De gemeente Venray is blij met deze minder dwingende opstelling van Van der Burg, geeft een woordvoerster aan. Het verandert desondanks niets aan het standpunt van Venray: een besluit over de noodopvang is nog niet genomen. „We willen eerst het gesprek afwachten. Dat is nog niet ingepland, maar zal hopelijk op korte termijn plaatsvinden.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee