Sportschoolhouder Marc verloor door lockdowns de helft van zijn klanten: ‘Het is lastig de mensen terug te krijgen’

Print
Sportschoolhouder Marc verloor door lockdowns de helft van zijn klanten: ‘Het is lastig de mensen terug te krijgen’

Bij Anytime Fitness in  Sevenum wordt alles in gereedheid gebracht om de sportschool zaterdag te openen. Afbeelding: Stefan Koopmans

Tegelen / Sevenum -

Marc is blij dat zijn sportschool weer open mag, maar het kost hem moeite de zaak voor de derde keer op te starten. Gea heeft het sporten gemist. „Ik heb het nodig om lekker in mijn vel te zitten.”

Marc Peeters zucht. Als eigenaar van een sportschool zou hij blij moeten zijn dat hij weer open kan, en dat ís hij ook. Maar het is al de derde keer dat hij zijn zaak, Easy Active in Tegelen, moet opstarten. „Dat doet wat met je motivatie.” Tijdens de eerste lockdown verloor hij 400 van de 1000 leden. Wat hij terugwon, heeft zich daarna weer afgemeld. En meer. Nu heeft hij dik 500 leden.

Peeters: „Het is lastig de mensen terug te krijgen.” Sommige mensen hoef je nooit te motiveren. Maar er is ook een groep die één keer per week haar programmaatje afwerkt. „Die zijn soms wat anders gaan doen toen we dicht waren. Zij staan morgen niet meteen op de stoep, maar misschien beseffen ze over een maand hoe belangrijk bewegen is, ook om hun immuunsysteem te versterken.”

Vier kinderen

Gea van den Beuken (45) hoeft niet overtuigd te worden. De Sevenumse kan niet wachten tot haar sportschool opent. „Ik heb het absoluut gemist.” Vanwege rugproblemen is het nodig haar lichaam te versterken. Verder is het goed voor haar geestelijk welzijn. „Even na je werk je hoofd leegmaken. Even ontspannen. Ik heb vier kinderen. Dan is het lekker als je even de rust van de sportschool kunt opzoeken.”

Dat die sportschool een tijdje gesloten was, heeft ze gemerkt. „Ik heb weer last van de rug. Je kunt thuis wel oefeningen doen, maar je hebt niet de juiste apparaten. Ook doe je ze wat minder en heb je geen begeleiding. Doordat je minder sport, heb je ook minder energie. Je kunt wat minder hebben en reageert eerder chagrijnig. Ik heb het sporten nodig om lekker in mijn vel te zitten.”

Haar sportschool, Anytime Fitness in Sevenum, treft voorbereidingen om zaterdag open te gaan. Eigenaar Bert Hillen: „Onze protocollen zijn al jaren op orde. Je kunt op anderhalve meter sporten, de ventilatie voldoet en we kunnen een toegangscontrole met scan doen. Het is alleen afwachten onder welke voorwaarden we open mogen. Hoeveel mogen er binnen en op welke tijden?”

Petitie

Hillen meent dat het zou helpen als sporten als essentieel wordt gezien, zodat de fitnesscentra bij volgende lockdowns niet op slot hoeven. „Het besef moet doordringen dat sporten gezond is en veel kosten bespaart. Gelukkig gebeurt dat wel.” Dat is mede te danken aan Maurice Ambaum. De Venlonaar bedacht het idee een petitie te starten om sporten de beschermingsstatus ‘essentieel’ bezorgen.

De actie werd opgezet met NL Actief, brancheorganisatie van sportbedrijven. Ze werd een succes. Dankzij de lockdown werd de petitie 371.389 maal ondertekend. De Tweede Kamer riep het kabinet op te onderzoeken hoe sporten en bewegen ‘essentieel’ kunnen worden verklaard. Ambaum overhandigde de petitie deze week aan Conny Helder, de nieuwe minister van Sport.

Voor de mensen die vanaf zaterdag weer fanatiek willen sporten, heeft het Kenniscentrum Sport en Bewegen nog wel een tip: begin rustig. Als je een maand niet of nauwelijks gesport hebt, kunnen spierkracht en uithoudingsvermogen met wel 20 procent verminderd zijn.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee