OM eist acht maanden cel voor dataroof bij GGD

Callcenter van een GGD. © ANP/HH

Tegen een 19-jarige man uit Den Haag is vrijdag een celstraf van acht maanden waarvan vier voorwaardelijk geëist voor de diefstal en verkoop van GGD-gegevens.

Redactie

Begin vorig jaar maakte hij honderden foto’s van persoonsdossiers uit het systeem waarin afgenomen coronatesten worden geregistreerd. Hij verspreidde deze via Telegram en Snapchat. Daarmee maakte hij zich volgens het Openbaar Ministerie schuldig aan computervredebreuk en datadiefstal.

De GGD deed in januari 2021 aangifte van computervredebreuk na een melding van RTL Nieuws dat er gehandeld zou worden in persoonsgegevens afkomstig van het computersysteem van de GGD. Tot aan zijn aanhouding op 12 februari zou de verdachte in totaal 795 foto’s hebben gemaakt van dossiers in het systeem van de GGD.

Lees ook: Tientallen Limburgers laten gegevens wissen na datalek GGD: ‘Zicht op epidemie dreigt te worden verloren’

De verdachte had een training gevolgd en een geheimhoudingsverklaring getekend. „De verdachte wist dondersgoed dat hij strafbaar bezig was”, zei de officier vrijdag in de rechtbank in Utrecht, „en ik neem het hem kwalijk dat hij met zijn praktijken is doorgegaan nadat er landelijke commotie was ontstaan over de handel in gegevens uit systemen van de GGD.”

Het OM eiste naast de celstraf dat de verdachte zijn winst van 795 euro moet inleveren, een euro voor elke foto die hij had doorgestuurd. De rechtbank doet vrijdag 28 januari uitspraak.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal