Na 20 jaar trouwe dienst de laan uit om doosje tompoezen
© Getty Images/iStockphoto
Een winkelbediende werd ontslagen, omdat ze een beschadigde doos tompoezen mee naar huis nam. De rechter vindt dat te ver gaan.
Een vrouw die al ruim twintig jaar naar volle tevredenheid in dienst was bij supermarkt DekaMarkt zag in november in de supermarkt een beschadigde doos met tompoezen. Ze zei tegen haar collega dat zij dit gebak – dat anders zou moeten worden weggegooid – wel mee mocht nemen. De supermarkt ontsloeg haar op staande voet, gaf haar een winkelverbod en registreerde haar in frauderegisters. De rechter in Alkmaar fluit de supermarkt nu terug.
Sanctie
De supermarkt heeft een zerotolerancebeleid ten aanzien van ‘diefstal’: ook na het meenemen van een product met geringe waarde of iets dat anders wordt weggegooid, volgt ontslag op staande voet: de ergste sanctie die een werkgever een werknemer kan geven.
Nu kan een heel klein vergrijp – een zogenoemd bagateldelict – soms inderdaad leiden tot ontslag op staande voet. Een werkgever moet het zerotolerancebeleid dan wel heel duidelijk naar alle medewerkers communiceren en ook consequent handhaven.
Beleid
Daar schort het in dit geval aan, vindt de rechter. DekaMarkt heeft het personeel niet regelmatig en duidelijk op de hoogte gesteld van dit beleid en de gevolgen. Daarnaast had de supermarkt iets meer rekening kunnen houden met de persoonlijke gevolgen voor de medewerkster, die al ruim twintig jaar naar volle tevredenheid in dienst is en bovendien als alleenstaande afhankelijk is van het inkomen.
Ontslag op staande voet om een kapot doosje tompoezen is in dat licht wat al te gortig, vindt de rechter.
Vergoedingen
De rechter draait het ontslag op staande voet terug, maar constateert wel dat de verhoudingen inmiddels danig zijn verstoord. De rechter ontbindt het contract daarom per 1 mei 2022. Dat betekent dat de vrouw nog tot die datum recht heeft op salaris, met 20 procent verhoging.
Ook heeft zij recht op haar transitievergoeding van ruim 10.000 euro bruto en een billijke vergoeding van 6000 euro. De rechter gaat ervan uit dat het arbeidsverband vanwege de slechte verhoudingen anders waarschijnlijk over ongeveer anderhalf jaar zou eindigen.
Het inkomensverlies dat de vrouw in die periode lijdt (ze krijgt nu wel een WW-uitkering), wordt begroot op ongeveer 8000 euro. Omdat de vrouw zelf wel een aandeel heeft in het ontslag, trekt hij daar 2000 euro van af.
De supermarkt moet het winkelverbod opheffen en de naam van de vrouw schrappen in frauderegisters. Daarnaast draait het bedrijf op voor alle proceskosten.