NVM: gemiddelde huizenprijs binnen twee jaar half miljoen, als huidige stijging doorzet

Print
NVM: gemiddelde huizenprijs binnen twee jaar half miljoen, als huidige stijging doorzet

Afbeelding: ANP

Sittard-Geleen -

Als de huidige stijging doorzet, is de gemiddelde huizenprijs binnen twee jaar meer dan een half miljoen euro. Door een dieptepunt in het woningaanbod steeg die eind 2021 al naar 438.000 euro.

Makelaarsvereniging NVM spreekt van een aanbodcrisis. Eind vorig jaar stonden 16.500 woningen te koop via NVM-makelaars. Dat is een derde minder dan een jaar eerder en het laagste aantal sinds 1995. En de daling lijkt nog niet voorbij, schat de NVM in. Omdat er weinig te koop stond, werd weinig verkocht. Waar in 2020 nog 172.000 huizen werden verkocht, waren dat er vorig jaar 140.000.

Zo weinig woningen werden voor het laatst verkocht in de jaren 2008-2009, toen de kredietcrisis was uitgebroken. Vanwege de onzekerheid over de toekomst durfden mensen niet te verhuizen, waardoor toen van een vertrouwenscrisis werd gerept. Ditmaal zit de woningmarkt in het slop vanwege een ernstig tekort aan woningen.

Tweedeling

Door de schaarste zetten veel mensen hun woning pas te koop als ze uitzicht op een andere woning hebben. Omdat weinig woningen worden gebouwd, duurt dat lang en stokt de doorstroming, zegt NVM-voorzitter Onno Hoes. Door de woningnood ligt een tweedeling tussen woningbezitters en woningzoekers op de loer, vreest de makelaarsclub.

Lana Gerssen, voorzitter van de vakgroep wonen van NVM: „Het wijzen en verwijten steekt al de kop op. Senioren worden erop aangesproken dat ze niet willen verhuizen. Dat is te gemakkelijk. Er is domweg geen passend aanbod voor deze doelgroep. Dit remt het op gang brengen van een keten van huizen die te koop komen.”

Schaarste

Dat de schaarste de prijzen opjaagt, is zichtbaar. De gemiddelde verkoopprijs was eind vorig jaar 438.000 euro. Een stijging van 20,7 procent, vergeleken met een jaar eerder. Waar de prijs in 2019 door de grens van drie ton brak, neemt die binnen twee jaar de horde van een half miljoen euro, als de huidige stijging doorzet. Vier op de tien nieuwbouwwoningen zijn al duurder dan vijf ton.

De prijzen in Limburg blijven ver achter. In het midden van de provincie is de gemiddelde woningprijs met 370.000 euro het hoogst, gevolgd door het noorden (357.000) en zuiden (299.000). De prijsstijging vergeleken met een jaar eerder was in Noord-Limburg het grootst met 22,1 procent, in Zuid-Limburg het kleinst met 15,7 procent.

Overbieden

Volgens de NVM duurt het gemiddeld 23 dagen voor een woning is verkocht, waarmee de ondergrens volgens haar wel is bereikt. In 80 procent van de gevallen wordt een woning boven de vraagprijs verkocht. Gemiddeld wordt de vraagprijs met 8,8 procent overboden. Er is vooral veel vraag naar tussenwoningen; de verkoopprijs steeg in een jaar tijd met 71.000 euro naar 386 mille.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu