Kleine demonstratie bij eredoctoraat voor Timmermans

Frans Timmermans ontving vrijdag een eredoctoraat van de TU Delft. © ANP/HH

Eurocommissaris Frans Timmermans heeft vrijdagmiddag op de TU in Delft een eredoctoraat gekregen voor zijn sociaal-maatschappelijke prestaties op klimaatgebied.

RedactieBron: ANP

Volgens een woordvoerster van de universiteit hebben er tientallen demonstranten voor de deur gestaan, van wie een aantal met trekkers. De politie bevestigt dat, maar de demonstranten zouden alweer zijn vertrokken.

Beloning

De universiteit heeft het versnellen van de energietransitie gekozen als thema van de 180ste Dies Natalis, ofwel verjaardag, die vrijdag plaatsheeft. Ter gelegenheid daarvan werden enkele eredoctoraten toegekend, waaronder die aan Timmermans. Hij wordt ermee beloond „voor zijn niet-aflatende inspanningen om het tegengaan van klimaatverandering op de Europese agenda te krijgen”.

Er gaat al een tijd een petitie rond van mensen die het niet eens zijn met het eredoctoraat. „Frans Timmermans bewijst keer op keer, dat hij de energietransitie bemoeilijkt in plaats van bevordert. Als tegenstander van kernenergie beweert hij dat kernstroom te duur is en dat de bouw van een kerncentrale 20 jaar vergt. Als voorstander van biomassacentrales bevordert hij grootschalige houtkap”, staat daarin. Het epistel is duizenden keren ondertekend, maar ook vaak anoniem.

Timmermans toonde zich heel vereerd en oprecht blij met het eerbetoon van de TU. Hij herinnerde zich zijn grootvader, een mijnwerker. Zijn kleinzoon had dolgraag gezien dat de man het evenement van vrijdag had kunnen meemaken en wees erop dat onderwijs mensen ver kan brengen.

Commentaar: Het is potsierlijk om te stellen dat het ‘einde van de onafhankelijke wetenschap’ in zicht is nu Timmermans een eredoctoraat krijgt

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal