Coronahulp van militairen in ziekenhuis Venlo niet meer nodig

De 25 militairen die in het VieCuri in Venlo hielpen hadden vrijdag hun laatste dag. © Stefan Koopmans

Venlo -

De hulp van militairen bij de coronazorg in ziekenhuizen is niet langer nodig.

Redactie

De 25 militairen die bijsprongen in het VieCuri in Venlo en de 60 UMC Utrecht hadden daar vrijdag hun laatste werkdag, meldt het ministerie van Defensie. Militairen helpen wel nog bij coronatesten en -vaccinaties.

Lees ook: Coronadrukte: militairen helpen in Zuyderland Heerlen en bij VieCuri Venlo

De krijgsmacht stuurde artsen, verpleegkundigen en ander ondersteunend personeel met bijvoorbeeld kennis van logistiek of administratie. Zo konden de ziekenhuizen patiënten overnemen van andere ziekenhuizen die de coronadrukte niet aankonden. In december werkten ook acht militairen in vestigingen van het Zuyderland Medisch Centrum in Heerlen en Sittard-Geleen, maar die waren met kerst al niet meer nodig.

Normale werkzaamheden oppakken

De militairen vertrekken uit de ziekenhuizen op een moment dat het in de zorg nog altijd druk is door de vele coronapatiënten en uitval van personeel. Volgens Defensie werden de militairen allen ingezet om de „hoge nood” te ledigen, maar kunnen en moeten ze nu weer hun normale werkzaamheden oppakken. Dat besluit is genomen in overleg met het ministerie van Volksgezondheid en de ziekenhuizen, laat het ministerie weten.

Er worden wel nog militairen ingezet voor andere klussen elders in het land. Zo helpen er nog zo’n 450 militairen met vaccineren en 60 met testen. Daarnaast en staan er nog 490 Defensiemedewerkers stand-by die zowel kunnen testen als vaccineren. Kolonel Peter Tankink, die bij de krijgsmacht onder meer verantwoordelijk is voor het coronacrisisteam zegt in de toekomst zo nodig weer bij te kunnen springen. „Defensie staat klaar als dat van ons wordt gevraagd.”