Darters Luc Peters uit Nieuw Bergen en Meerssenaar Jules van Dongen kwalificeren zich voor Pro Tour van de PDC

 © ANP / ANP

Geboren en getogen Meerssenaar Jules van Dongen, die al bijna een decennium in de Verenigde Staten woont en werkt, alsmede Nieuw Bergenaar Luc Peters hebben zich op de derde dag van de finalefase van de Qualifying School van de PDC verzekerd van een tourkaart.

onze verslaggever

Luc Peters kroonde zich vrijdag in het Duitse Niedernhausen tot dagwinnaar. In de eerste twee dagen van Q-School verzamelde Peters nog geen enkel punt, maar die tegenslagen poetste de Noord-Limburger met een perfecte dag in één veeg weg. Met zeven opeenvolgende overwinningen knokte Peters zich naar de tourkaart die hij vorig jaar nog op één overwinning misliep. In de finale rekende Peters af met de Belg Mario Vandenbogaerde: 6-4. Op weg naar de finale kreeg Peters het zeker niet cadeau; in drie van de zes partijen voor de finale moest er een elfde en beslissende leg aan te pas komen waarin Peters telkens het hoofd koel hield.

Ook Jules van Dongen mag zich de komende twee jaar profdarter noemen. Van Dongen, die onder de vlag van de VS speelt, vergaarde in de eerste drie dagen van Q-School met de ene na de andere zege acht punten voor de zogenaamde Order of Merit. Met die acht punten kan Van Dongen de tourkaart niet meer ontgaan. Het hebben van een tourkaart stelt Van Dongen en Peters in staat om mee te doen aan de lucratieve PDC Pro Tour; dat zijn de zogenaamde vloertoernooien van de PDC waarbij de camera’s in de meeste gevallen ontbreken. Door goed te presteren op die vloertoernooien kunnen spelers zich kwalificeren voor de Majors, de grote televisietoernooien.

Omdat Van Dongen de tourkaart binnen heeft gehengeld en daarmee profspeler bij de PDC is geworden, moet de Meerssenaar wel afzeggen voor het WK van dartbond WDF waarvoor hij zich had gekwalificeerd. Dat WK wordt in april gehouden in het beroemde Lakeside-complex in Frimley Green, even buiten Londen. PDC-spelers mogen niet meedoen aan het WK van de WDF.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal