Bisschop Smeets van Roermond gunt horeca opening

De bisschop van Roermond Harrie Smeets in de kappersstoel bij kapper Vasco in het centrum van Roermond.  © ANP

Bisschop Harrie Smeets van Roermond gunt de horeca dat ze snel weer open mogen. Dat zei hij zaterdagochtend in de kappersstoel bij de Roermondse kapsalon Vasco. Hij gaf aan blij te zijn dat veel zaken weer opengaan, en gunt dat ook de horeca: „Zonder er verder een oordeel over te vellen”, voegde hij daaraan toe.

RedactieBron: ANP

„Mensen die er hun boterham mee verdienen, hebben het niet gemakkelijk”, zei hij. De bisschop had eigenlijk vlak voor de kerst al naar de kapper gewild. „Maar toen ging opeens alles dicht. Ik kan me indenken dat het heel vervelend is dat je een week voor de kerst dicht moet en dan veertien dagen later weer open kan.”

Lees ook: Bij winkels, kappers, sportscholen én horeca zijn de deuren weer open

Smeets laat zijn haren altijd bij Vasco knippen. „Het is om de hoek”, zei hij, wijzend naar het naburige bisschoppelijke paleis. „We zijn buren”, voegde eigenaar Vasco Campos daaraan toe.

Hersentumor

Smeets is blij dat hij weer eens ergens naar binnen kan met de rolstoel, waaraan hij door zijn hersentumor gekluisterd is. Het gaat wat beter met hem, zei hij zaterdag. „In juni voordat de chemo begon, kon ik niet lopen met mijn linkerbeen en mijn linkerhand niet bewegen. Door de chemo ben ik meer mens, kan ik meer. Ik kan weer dingen zelfstandig doen. Ik weet natuurlijk niet hoe lang dat duurt. Ik ben blij met wat ik nog heb. Ik had niet gedacht de kerst nog te halen. In juli zei een goede kennis me: ik geef je nog geen twee maanden meer.”

„Ik ben blij dat ik beter uit de voeten kan, ook met de rolstoel. Ik doe nog steeds mijn werk als bisschop, maar niet meer zoals vorige jaren. Het tempo ligt aanzienlijk lager, ik ontvang nog maar een of twee mensen per dag. Dat heeft ook voordelen. Daardoor komen ook dingen ter sprake die je anders niet verwacht had.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal