Game, set and match: Novak Djokovic kan definitief streep zetten door deelname aan Australian Open

 © ANP

redactie

Novak Djokovic kan definitief een streep zetten door zijn deelname aan de Australian Open. De Servische nummer één van de wereld ging wederom in beroep nadat zijn visum voor de tweede keer werd ingetrokken, maar de rechter is het eens met de beslissing dat Djokovic het land moet verlaten.

Al dagenlang houdt de zaak van de Serviër de sportwereld in zijn greep. Djokovic werd vorige week bij aankomst in Melbourne tegengehouden op het vliegveld. Hij zou onvoldoende bewijs hebben waarom hij een medische vrijstelling had gekregen om ook zonder coronavaccin Australië in te mogen.

Novak Djokovic is „extreem teleurgesteld” in het oordeel van het federale gerechtshof in Melbourne. „Ik neem wat tijd om bij te komen en te herstellen, voordat ik hier verder op ga reageren”, aldus de nummer 1 van de wereld in een korte verklaring. Ik ben extreem teleurgesteld door deze uitspraak, waardoor ik niet in Australië kan blijven om mee te doen aan de Australian Open. Ik respecteer de beslissing van de rechtbank en zal meewerken met de relevante autoriteiten wat betreft mijn vertrek uit het land. Het voelde niet fijn dat de focus de afgelopen weken op mij lag. Ik hoop dat we ons nu allemaal kunnen focussen op het spel en het toernooi waar ik van houd. Ik wens de spelers, officials, stafleden, vrijwilligers en alle fans het beste voor dit toernooi.”

Marbella

De Serviër, met negen eindzeges in Melbourne recordhouder, was het niet eens met dit besluit en stapte naar de rechter. Rechter Anthony Kelly besloot maandag dat Djokovic toch in Australië mocht blijven. In de dagen daarna kwam naar buiten dat iemand uit het team van Djokovic in de reisdocumenten had ingevuld dat hij niet meer had gereisd in de twee weken voorafgaand aan zijn reis naar Melbourne. Dit bleek echter niet de waarheid. Djokovic was vlak voor zijn trip richting Down Under nog in Marbella. Hiervoor bood de 34-jarige tennisser zijn excuses aan.

Beschermen

Minister Alex Hawke van Immigratie besloot vrijdag na dagenlang beraad om gebruik te maken van zijn bevoegdheid en het visum van Djokovic alsnog in te trekken. „Deze regering doet er alles aan om onze grenzen te beschermen, zeker in relatie tot de pandemie”, schreef Hawke.

Lees ook: ‘Iceman’ Wim Hof uit Sittard over controversiële Novak Djokovic: ‘Hij heeft in elk geval de Australian lockdown gewonnen’

Gevangenis

Djokovic was woedend en besloot voor de tweede keer in beroep te gaan tegen zijn straf. Tot de uitspraak mocht hij in het land blijven, maar wel in detentie. De Tsjechische tennisster Renata Voracova, die eerder net als de Serviër vastzat in het quarantainehotel vanwege visumproblemen, voelde zich in het detentiecentrum ‘als in een gevangenis’.

Lees ook: Commentaar: Limburgse bestuurders hadden beter een voorbeeld kunnen nemen aan minister Hawk in Australië

Nu zijn beroep is afgewezen, kan hij dus officieel niet deelnemen aan het eerste grandslamtoernooi van het jaar. Djokovic zou in Melbourne de jacht openen op zijn 21e grandslamtitel. Als hem dit was gelukt, zou hij geschiedenis schrijven. Nog nooit was een tennisser in zijn carrière 21 keer de beste tijdens een grandslamtoernooi. Nu blijft hij steken op 20 grandslamtitels, evenveel als zijn eeuwige rivalen Roger Federer en Rafael Nadal.