Horeca put hoop uit gezellig protest en rekent nu op tussentijds besluit kabinet

Print
Horeca put hoop uit gezellig protest en rekent nu op tussentijds besluit kabinet

Gezellige drukte bij de horeca in Heerlen afgelopen zaterdag.  Afbeelding: Luc Lodder

Heerlen -

Volop tevredenheid bij de Limburgse tak van Koninklijke Horeca Nederland over de actie afgelopen zaterdag. „We hebben laten zien dat we verantwoord open kunnen”, zegt voorzitter Guido Kreutzer.

Kreutzer put vooral hoop uit het ordentelijk verlopen ludieke protest. „Er hebben zich in Limburg en ook in de rest van het land geen incidenten voorgedaan. Op basis daarvan verwachten wij dat het kabinet op 25 januari, liefst al tussentijds de komende dagen, aankondigt dat de deuren van de horeca weer open kunnen. We móéten ook weer open, omdat de situatie voor veel ondernemers steeds nijpender wordt.”

Lees ook: Maastricht de zondag na de protestdag: winkels open, horeca blijft netjes dicht

Respectvol

„De Limburgse horeca is zaterdag op een respectvolle manier en met inachtneming van de basisregels open gegaan. Ik zag overal een ontlading, bij zowel gasten als ondernemers. Zo van hèhè, we mogen weer! De animo onder klanten was overweldigend en hartverwarmend. Ik denk dat dit een duidelijk signaal is aan de beleidsmakers in Den Haag.”

Kreutzer volgde via een appgroep de berichtgeving van collega’s uit het hele land. „De hele actie is goed en rustig verlopen. In Limburg zijn er nergens boetes uitgedeeld. De afspraken met de burgemeesters zijn keurig nageleefd. Wel was er soms wat verwarring, omdat er tussen gemeenten geen uniforme afspraken waren gemaakt wat betreft openingstijden en wijze van handhaving.”

Herhaling

De gezelligheid van afgelopen zaterdag smaakt wellicht naar meer. Volgens Kreutzer zijn er evenwel geen signalen op een herhaling van de protestactie volgend weekend. „Ik hoop alleen dat het kabinet snel, maar uiterlijk 25 januari, een wijs besluit neemt.”

Lees ook: Handhaving laat vol Grieks restaurant in Roermond ontruimen

„Wat wij absoluut niet willen is aan het lijntje worden gehouden met weer tien dagen uitstel. Omdat het kabinet zogenaamd nog wil wachten op nieuwe cijfers. Wat ons betreft zijn die cijfers nu al hartstikke helder. Op een totaal van 17 miljoen liggen 300 mensen op een ic. Wij hebben bewezen dat we verantwoord open kunnen. Het is nu aan het kabinet om dit ter erkennen en ons de kans te geven om weer écht te kunnen ondernemen.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee