PSV zint op revanche na eerdere vernedering door Ajax

Mario Götze staat na zijn eerste goal dit seizoen op het punt in de armen van Cody Gakpo te springen.© ANP

groningen -

Door moeizame zege van PSV in Groningen (0-1) kan trainer Roger Schmidt met zijn ploeg als koploper toewerken naar topper tegen Ajax van komend weekeinde.

Jeroen Kapteijns

Qua voetbal was het niet overtuigend wat PSV zondag in Groningen liet zien, maar dankzij een vroege goal van Mario Götze -pas zijn eerste dit seizoen- was het wel weer voldoende voor de drie punten: 0-1. En zo kan het team van trainer Roger Schmidt als koploper toewerken naar de confrontatie in Eindhoven volgende week met achtervolger Ajax, waarmee PSV nog een appeltje te schillen heeft na de pijnlijke 5-0 nederlaag eerder dit seizoen in Amsterdam.

PSV’er Armando Obispo hoefde in Groningen geen seconde na te denken toen hem werd gevraagd of hij zint op revanche tegen Ajax. „Uiteraard.”

De ongefilterde reactie van de verdediger laat zien hoeveel pijn de afschminkpartij met historisch hoge cijfers in de Johan Cruijff Arena eind oktober heeft gedaan in Eindhoven.

Armando Obispo deed het in Groningen goed als vervanger van de geblesseerde Ramalho, maar PSV zoekt toch naar een extra verdediger. © ANP

Op dat moment was het optimisme over de kampioenskansen van PSV -dat eerder al met 4-0 was verslagen door Feyenoord en een ongelukkige uitglijder had tegen Willem II- ver te zoeken. Maar met terugwerkende kracht kan de offday in Amsterdam als een keerpunt in het eredivisieseizoen worden beschouwd.

Taaier

Sindsdien is PSV al negen competitieduels op rij ongeslagen (acht zeges en één gelijkspel). Het optreden in Groningen was kenmerkend voor de ontwikkeling die het team van Schmidt doormaakt. PSV is een stuk taaier geworden en geeft veel minder weg dan eerder dit seizoen, maar is nog altijd geen ploeg die de pannen van het dak speelt en wedstrijden helemaal kan controleren. Daardoor mocht FC Groningen tot op het laatst hopen op een punt tegen PSV, dat net na rust bij een knappe vrije trap op de lat van Laros Duarte ontsnapte aan de gelijkmaker.

Joey Veerman geniet van straaljagers in PSV-aanval: ’Dat is lekker voor mijn spel’

Joey Veerman voelt zich al snel thuis bij PSV. De 23-jarige middenvelder, deze winter voor zo’n 6 miljoen euro overgekomen van sc Heerenveen, maakte in de uitwedstrijd tegen FC Groningen na ruim een uur spelen als invaller zijn debuut.

Veerman doet na zijn debuut zijn verhaal. © ANP

„Een overwinning en mijn debuut, dat is top”, zei Veerman. „Hier heb ik lang op gewacht, spelen in de top. Het niveau op de trainingen ligt veel hoger dan bij Heerenveen en het complex van PSV is ook wel even wat anders. Op de trainingen kan ik aardig meekomen. Tenminste, dat vind ik zelf. We hebben een paar ‘straaljagers’ voorin lopen, dat is voor mijn spel wel lekker. Ja, ik was voor mijn gevoel echt toe aan deze stap. Gelukkig heeft PSV me de kans gegeven.”

Duel tussen de debutanten Joey Veerman (PSV) en Melayro Bogarde (FC Groningen) © ANP

Ook bij FC Groningen kwam een aanwinst voor het eerst in actie. Met het debuut van Melayro Bogarde voor FC Groningen waren deze speelronde drie leden van de Surinaams-Nederlandse voetbaldynastie uit Rotterdam actief in de eredivisie. Oom Winston Bogarde, 20-voudig Oranje-international, zat bij Ajax op de bank als assistent van trainer Erik ten Hag, terwijl Danilho Doekhi, een neef van de kersverse FC Groningen-speler, met Vitesse bij Feyenoord won. Melayro Bogarde, die in de slotfase als invaller in het veld kwam tegen PSV, is een 19-jarige centrumverdediger die voor de rest van het seizoen wordt gehuurd van 1899 Hoffenheim. Hij speelde tussen 2008 en 2019 in de jeugdopleiding van Feyenoord. Een vierde familielid werkt ook toe naar een profcarrière. Lamare Bogarde, een broer van Melayro, is een 18-jarige verdediger die in de jeugd van Aston Villa speelt.

Schmidt voerde als verzachtende omstandigheid voor het moeizame spel aan dat zijn ploeg een uiterst rommelige aanloop naar de tweede seizoenshelft heeft gehad. Door positieve tests in de spelersgroep moest een streep worden gehaald door het trainingskamp in Spanje en de afgelopen weken ontbrak steeds een groot aantal spelers op het trainingsveld door alle coronaperikelen. „De meeste jongens hadden totaal geen ritme door wat er de afgelopen weken gebeurd is. Het was zeker geen perfecte wedstrijd, maar we verdienden het wel om te winnen.”

Quarantaine

Een van de spelers die door corona een deel van de voorbereiding miste, is verdediger Obispo, die als vervanger van de geblesseerde André Ramalho een solide partij speelde in Groningen. „Het was ook voor mij een lastige periode. Ik had corona en was in quarantaine. Ik had het liever anders gezien, maar iedereen in de wereld moet met deze omstandigheden omgaan.”

Door de maandenlange absentie van Ramalho wil PSV een extra centrale verdediger halen. In afwachting daarvan was Schmidt te spreken over de manier waarop Obispo en Olivier Boscagli het tegen FC Groningen invulden. „We checken de markt en kijken wat mogelijk is. We hebben opties.” Obispo: „Als iemand wegvalt, dan moeten andere mensen opstaan. Ik was degene die de positie nu mocht invullen. Ik denk dat dat vrij goed is gegaan.”

PSV’er Bruma rukt op tegen FC Groningen. © ANP

Het niveau dat PSV haalde in Groningen was niet overtuigend. Er zaten veel slordigheden in het spel en het aantal uitgespeelde kansen was met maar twee ballen tussen de palen gering. Maar Schmidt denkt dat zijn ploeg de komende week, waarin donderdag eerst nog de bekerwedstrijd tegen Telstar op het programma staat, nog stappen kan maken om tegen Ajax wel sterk voor de dag te komen. „De wedstrijd tegen Telstar kan ons helpen om beter in vorm te komen. Spelers hebben behoefte aan ritme en door het spelen van wedstrijden krijgen ze meer inhoud. Maar voorop staat dat we dit seizoen de beker willen winnen en daarom is dat voor ons de eerste belangrijke wedstrijd van de week.”