Nieuw onderzoek: Joodse notaris verraadde adres Anne Frank

Print
Nieuw onderzoek: Joodse notaris verraadde adres Anne Frank

Afbeelding: ANP

Een internationaal ’coldcaseteam’ deed onderzoek naar het verraad van Anne Frank en de andere onderduikers in het Achterhuis. „Zeer waarschijnlijk” was de Joodse notaris Arnold van den Bergh de verrader.

Van den Bergh zou de onderduikers van het Achterhuis hebben verraden om zichzelf en zijn gezin te redden.

De afgelopen decennia zijn al heel wat theorieën gepasseerd over het verraad van de familie Frank en de andere onderduikers in het wereldberoemde Achterhuis. Het aantal verdachten loopt inmiddels in de tientallen. Maar nog nooit werd er zo grondig onderzoek gedaan.

Het internationale onderzoeksteam dat na zes jaar onderzoek de conclusies naar buiten brengt denkt dat het is gelukt een van de grootste mysteries rond de Tweede Wereldoorlog te hebben opgelost. Wie verraadde Anne Frank?

Er waren ruim dertig onderzoekers bij het onderzoek betrokken, waaronder gepensioneerd FBI-rechercheur Vince Pankoke.

De onderzoekers hadden gehoopt dat de verrader „een schoft” was, „iemand die jaren geleden al geëxecuteerd was”, zegt ’hoofd onderzoek’ Pieter van Twisk (59). Maar „zeer waarschijnlijk” was het de Joodse notaris Arnold van den Bergh, wiens jongste dochter de leeftijd had van Anne Frank.

Notaris Van den Bergh kwam in andere onderzoeken van de afgelopen decennia niet vaak naar boven als verdachte. Maar een anoniem briefje over zijn actie zou volgens de onderzoekers aantonen dat Van den Bergh de bewoners van het achterhuis zeer waarschijnlijk zou hebben verraden. De onderzoekers benadrukken ook dat het niet gaat om een definitief bewijs. Maar de theorie heeft volgens Pankoke ’een waarschijnlijkheidspercentage van zeker 85 procent’.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee