Verschillende soorten gietvloeren

Print
Verschillende soorten gietvloeren

Afbeelding: pexels-photo.

Vloeren zijn misschien wel de meet kwetsbare delen van een huis, kantoor of bedrijfshal. Stoelen worden verschoven, zware machines rijden er overheen, kinderen spelen en morsen erop en dan hebben we het nog niet gehad over huisdieren die er enthousiast overheen rennen. Een vloer die dit aankan, is de gietvloer. Een functionele en stijlvolle vloer die toepasbaar is binnen bedrijven en in woningen.

Een gietvloer is een strakke vloer die voorheen met name in bedrijfspanden werd toegepast. Niet in de laatste plaats omdat het een sterke en onderhoudsvrije vloer is. Inmiddels wordt een gietvloer ook veelvuldig in woningen aangebracht. De vloer heeft een tijdloze strakke uitstraling die met alle mogelijke interieurs kan worden gecombineerd. Zowel in een modern als een klassiek interieur biedt een gietvloer ten opzichte van andere vloeren veel voordelen.

Gietvloer meest hygiënisch en comfortabel
Een gietvloer is misschien wel de meest hygiënische vloer. In vergelijking met bijvoorbeeld een houten vloer, zijn er geen naden waar vuil tussen gaat zitten. Bovendien kan vuil en stof zich niet ophopen zoals dat bij tapijt wel het geval is. Voor mensen met een huisstofmijtallergie is een gietvloer dan ook een zeer geschikte vloer, die ook nog eens heel makkelijk is schoon te maken. Wie meent dat een gietvloer een koude vloer is, moet weten dat een gietvloer uitermate geschikt is om er isolatie en vloerverwarming onder aan te brengen. Dat maakt deze strakke vloer enorm comfortabel.

Wat is een gietvloer?
Een gietvloer wordt door experts met de hand gegoten op een ondervloer. De vloer vlakt zichzelf uit en wordt mooi egaal. Zowel in bedrijfspanden als in woningen zorgt het direct voor een rustige en tijdloze uitstraling. De vloer is sterk, waterbestendig en makkelijk te onderhouden. Bovendien is een gietvloer in iedere gewenste kleur te verkrijgen en toepasbaar in woonkamers, keukens, badkamers, bedrijfshallen, kantoren en iedere andere ruimte waar een strakke en onderhoudsvrije vloer gewenst is.

Nu is de ene gietvloer de andere niet. Het is belangrijk om de juiste gietvloer te kiezen bij de intensiteit van het gebruik ervan, passend in een bepaalde ruimte. We zetten een aantal verschillende gietvloeren op een rij.

Polyurethaan
Deze vloer wordt het meeste gebruikt in woningen en op kantoren. Polyurethaan zorgt voor een zachte vloer, die heerlijk aanvoelt. Deze vloer is echter minder geschikt voor bijvoorbeeld bedrijfshallen waar zware machines staan of over de vloer rijden. Een polyurethaan (PU) vloer is elastisch en een beetje taai. Eventuele scheuren die onder de vloer kunnen ontstaan worden niet of nauwelijks zichtbaar. Het is goed om te weten dat deze vloer echter niet krasbestendig is en eventueel kan verkleuren. PU-vloeren kunnen worden afgewerkt met een matte laklaag of een zijdeglans laag.

Epoxy
Deze vloeren zijn harder dan PU-vloeren. Kleuren komen goed tot uiting omdat epoxy goed gemengd kan worden met kleurpigmenten. Een nadeel van een epoxy vloer is dat deze kan verkleuren. Een voordeel is dat de vloer makkelijk is schoon te maken en geen schoenstrepen achter laat. Een epoxy vloer kan worden afgewerkt met een glanslak.

Mortex
Mortex gietvloeren bestaan uit een waterdicht materiaal en daarom tref je dit vooral bij zwembaden, douches en badkuipen. Deze ondergrond heeft de hardheid van natuursteen en lijkt qua uiterlijk op pleisterwerk of gewoon beton. De vloer bestaat uit cement, kalk en enkele toeslagstoffen, wat ervoor zorgt dat de vloer na aanbrengen meteen waterdicht is.

Troffelvloer (mortelvloer)
Een troffelvloer vloer bestaat uit fijngemalen kwarts- of grindkorrels. Een epoxyhars zorgt voor de aanhechting ervan. Dit geeft een stevige vloer, die wordt afgewerkt met meerdere lagen. De vloer is goed bestand tegen slijtage. Je ziet deze terug in de industrie en in de horeca, alhoewel een troffelvloer ook geschikt is voor douche- en toiletruimtes en keukens.

Cementgebonden
Een cementgebonden gietvloer bestaat uit minstens twee lagen van voornamelijk bindmiddelen, cement en toeslagstoffen. De vloer wordt afgewerkt met een beschermende laag die bestaat uit PU of wax. Vocht en vuil hebben hierdoor minder invloed. De cementgebonden vloer is niet geschikt voor vochtige ruimtes omdat de vloer een open structuur heeft. De vloer kan worden afgewerkt met een glanzende- of matte toplaag.