Miljardenbod van Unilever op pillengigant afgewezen

 © Rafael Henrique / SOPA Images/Si

Rotterdam -

Levensmiddelenconcern Unilever heeft nog altijd interesse in een overname van de consumententak van GlaxoSmithKline (GSK) die onder meer Advil-pijnstillers en Sensodyne-tandpasta maakt. Op de beurs belandde het aandeel Unilever na het nieuws over een afgewezen bod van 60 miljard euro diep in het rood.

Gert van Harskamp en Edwin van der Schoot

GSK Consumer Healthcare is een pas vier jaar oude joint venture van de farmaceuten GlaxoSmithKline (68 procent) en Pfizer (32 procent), met een geschatte 11 miljard euro aan jaaromzet uit de verkoop van pijnstillers, hoestmiddelen, vitaminepillen, allergiemedicatie, tandpasta en andere drogisterijwaren. Het bedrijf staat op het punt om naar de beurs te gaan.

Unilever heeft de afgelopen tijd tot drie maal toe een bod gedaan op de joint venture. Zowel de top van Unilever als die van GSK staan onder druk van aandeelhouders om beter te renderen. GSK wil dat doen door haar consumentenartikelen te verzilveren, een proces dat dus al sinds 2018 loopt. Private equity-biedingen zouden ook al eerder zijn afgeslagen.

Duurzaamheid

Unilever blijft op de beurs fors achter op rivalen Nestlé en Procter & Gamble. Waar de Zwitsers en Amerikanen een plus van 23 procent en 18 procent realiseerden in 2021, slonk de beurswaarde van Unilever met 12 procent.

Unilever probeert kritiek dat het te veel op duurzaamheid gefocust is en te traag groeit, te pareren door langzaam groeiende en minder renderende onderdelen, zoals thee en margarine, te verkopen. Die worden ingeruild voor snelgroeiende en hoger renderende producten, zoals plantaardige vleesvervangers en producten die oog hebben voor gezondheid. Ook drogisterijartikelen passen daarin, vandaar dat Unilever naar eigen zeggen de GSK Consumer Healthcare als een ’uitstekende strategische aanwinst’ ziet.

Te laag

GSK heeft de biedingen afgewezen, omdat ze die te laag vindt. Pfizer heeft niet publiekelijk gereageerd, maar heeft ook weinig zeggenschap in de joint venture.

GSK wil op 28 februari op een beleggersdag zijn aandeelhouders verder bijpraten over de vorderingen om de joint venture met consumentenartikelen te verzelfstandigen, en zich nog meer op medicijnen en vaccins te gaan richten. Unilever-topman Alan Jope presenteert op 10 februari de jaarcijfers.

Bronnen in de Londense city zeggen weinig rekening te houden met tegenbiedingen van Unilevers traditionele rivalen. De kansen op een deal tussen Unilever en GSK worden niet bijzonder groot ingeschat, gezien de zeer uitgebreide en defensieve reactie van GSK. Mochten de aandeelhouders van GSK echter besluiten te weinig vertrouwen te hebben dat hun management inderdaad meer dan 60 miljard euro waarde uit de drogisterijartikelen kan halen, dan zouden ze erop aan kunnen dringen dat GSK alsnog met Unilever om tafel gaat.

Vijandig

Een overname zou de grootste acquisitie zijn uit de geschiedenis van Unilever. Dat is nu de vijandige overname van het Amerikaanse Bestfoods in 2000 onder voormalig topman Antony Burgmans. Unilever betaalde 24,3 miljard dollar voor de maker van Hellman’s mayonaise en de producten van Knorr.

In november 2020 vereenvoudigde Unilever zijn Nederlands-Britse structuur en werd volledig Brits, omdat het zo makkelijker overnames kan doen. Zo is het bijvoorbeeld eenvoudiger om met een extra aandelenemissie te komen om een overname te bekostigen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal