Bedrijf uit Venlo haalt uit koffieafval ingrediënten voor snoepjes, sauzen en frisdranken

Print
Bedrijf uit Venlo haalt uit koffieafval ingrediënten voor snoepjes, sauzen en frisdranken

Koffiebonen. 

Venlo -

Pectcof uit Venlo haalt uit koffieafval ingrediënten voor de bereiding van sauzen, snoepjes, en frisdranken. Dankzij een investering van twee miljoen euro kan het bedrijf de productie opvoeren.

De onderneming is sinds eind vorig jaar gevestigd op de Brightlands Campus voor gezonde en veilige voeding in Venlo. Ze werd in 2012 opgericht door Rudi Dieleman, die studeerde aan de Wageningen Universiteit. Tijdens een bezoek aan Colombia zag hij dat het afval van de koffiebes, na het winnen van de bonen, werd gedumpt, waardoor de grond verzuurt.

Dutch Gum

Onderzoek van de koffiepulp leerde dat die pectine bevat. De gom heeft een bindende werking en bevordert de houdbaarheid. De pulp wordt in Colombia en Costa Rica omgezet in poeder en verscheept naar Nederland. Pectcof laat die in een fabriek in Helmond verwerken tot gom, Dutch Gum genoemd.

De pulp wordt als natuurlijk ingrediënt toegevoegd aan voedingsmiddelen. Op deze manier krijgen de koffieboeren in Zuid-Amerika een extra inkomstenbron en wordt het milieu niet vervuild. Producenten van voedingsmiddelen krijgen een alternatief, omdat nu veelal gebruik wordt gemaakt van Arabische gom. De grootste leverancier is Zuid-Soedan, maar dat land is politiek instabiel.

Campus

Door de kapitaalinjectie in Pectcof kan het bedrijf de technologische ontwikkeling versnellen en de productie van Dutch Gum opvoeren. Het geld komt van Brightlands Venture Partners, dat verbonden is aan de campus in Venlo, en van Future Food Fund, dat gefinancierd wordt door ondernemers uit de agrarische sector. Ten slotte doet ook het management van Pectcof een duit in het zakje.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee