Campagne Natuurmonumenten ‘Wennen aan de Wolf’ scheidt feiten van fabels

Print
Campagne Natuurmonumenten ‘Wennen aan de Wolf’ scheidt feiten van fabels

Afbeelding: Natuurmonumenten - Mark Zekhuis

Heerlen -

Natuurmonumenten startte afgelopen week de campagne ‘Wennen aan de wolf’. Ook helpt de organisatie herders bij het beschermen van hun dieren.

Na 150 jaar is de wolf terug in Nederland. Zijn terugkeer heeft gevolgen voor mensen, dieren en natuurgebieden.

Natuurmonumenten staat positief ten opzichte van de terugkeer van de wolf, dat een beschermd dier is. „De wolf heeft grote invloed op het natuurlijk evenwicht: prooidieren als reeën en wilde zwijnen gedragen zich anders, aaseters vinden meer voedsel”, legt Frans Reijnen, boswachter in Zuid-Limburg, uit.

Ecosysteem

„Er ontstaat een completer ecosysteem. Daarom vindt Natuurmonumenten de terugkeer belangrijk. Maar het brengt ook uitdagingen en dilemma’s met zich mee. Daarom helpen wij herders bij het beschermen van hun dieren.”

Reijnen: „Je kunt de wolf niet verwijten dat hij zijn instinct volgt. Het is aan ons, om onze eigen dieren te beschermen. Wij ondernemen in ieder geval nu al actie door onder meer onze schaapskuddes op de Brunssummerheide en de Sint Pietersberg te beschermen met de inzet van extra hoge schrikdraadafrasteringen in het veld. Daarmee willen we voorkomen dat de wolf de schapen aanvalt.”

Begrip

Met de campagne wil Natuurmonumenten zin en onzin van elkaar scheiden en meer begrip creëren voor het roofdier. In de campagne wordt uitgelegd hoe de wolf leeft en wat zijn komst betekent voor mens en dier. „Over de wolf gaan een hoop fabels rond. Hoeveel schapen eet een wolf nou eigenlijk? Is hij gevaarlijk voor de mens? En hoort hij wel thuis in Nederland? Op die vragen geven we via de campagnewebsite antwoord.”

De campagne loopt een maand en is vooral via online kanalen te zien. Daarbij worden ook nieuwe filmpjes ingezet.

Kijk op www.natuurmonumenten.nl/wennen-aan-de-wolf.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee