Staatssecretaris tegen slachtoffers The Voice: doe aangifte

Staatssecretaris Guna Uslu van Cultuur en Media roept slachtoffers The Voice op aangifte te doen. 

Staatssecretaris Guna Uslu van Cultuur en Media roept slachtoffers The Voice op aangifte te doen. © ANP

Mensen die slachtoffer zijn geworden van de misstanden die speelden bij RTL-programma The Voice of Holland moeten aangifte doen, vindt staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media). „Seksueel grensoverschrijdend gedrag is onacceptabel. Voor mij geldt hier echt zero tolerance.”

RedactieBron: ANP

Een woordvoerder van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap laat weten dat het Openbaar Ministerie eerst aan zet is, voordat het ministerie mogelijk tot actie overgaat. „Aangifte doen is belangrijk, want dan kan het OM ermee aan de slag”, aldus de woordvoerder.

Wie zich schuldig heeft gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag, moet volgens Uslu worden „aangepakt”, zodat „ieder talent” zich kan ontwikkelen „zonder dat daarbij sprake is van machtsmisbruik en een ongezonde afhankelijkheidsrelatie”.

Extern onderzoek

Inmiddels loopt er een extern onderzoek, liet producent van het programma ITV maandag weten. Uslu vindt het „belangrijk” dat dit onderzoek er nu is. Ook vindt ze dat RTL moet zorgen voor een „veilig werkklimaat”, bijvoorbeeld door het instellen van een klachtencommissie en externe vertrouwenspersonen.

Lees ook: Nu The Voice dood en begraven lijkt, rest vooral de grote vraag: wie wist wat, en wanneer?

In de culturele en creatieve sectoren doet de Raad van Cultuur al onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag, laat het ministerie van OCW weten. Aanleiding daarvoor zijn onder meer misstanden op theater- en modescholen. Het onderzoek is voor de zomer klaar, aldus de OCW-woordvoerder.

Volgens een woordvoerder bekijkt de commissie het onderwerp in de volle breedte, dus ook bij de entertainmentindustrie die voor televisie werkt. De Raad bekijkt alle ontwikkelingen „met belangstelling”, maar reageert niet op incidenten, aldus de zegsman.

Minister van Staat Winnie Sorgdrager zit de onderzoekscommissie voor, die ook advies moet uitbrengen over hoe genoemd ongewenst gedrag in de kunst- en cultuurwereld in de toekomst moet worden tegengegaan. Toenmalig demissionair cultuurminister Ingrid van Engelshoven vroeg de raad er al in juni om.

Zaterdag werd bekend dat The Voice voorlopig wordt stilgelegd vanwege berichten over seksueel wangedrag tegen deelnemers door bandleider Jeroen Rietbergen en jurylid en rapper Ali B. Rietbergen heeft inmiddels al bekend. Tegen Ali B is aangifte gedaan. Hij ontkent de aantijgingen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee