Zijinstromers zien toekomst in de techniek

Print
Zijinstromers zien toekomst in de techniek

Afbeelding: Foto Jeroen Kuit

Sittard -

Limburg kampt met een enorm tekort aan goed opgeleide technische mensen. In de sector kunnen zo bijna drieduizend mensen aan de slag. De Techniek Coalitie Limburg helpt zijinstromers die een toekomst in deze sector ambiëren.

Een overstap naar de technieksector is voor veel mensen lastig. Want wat zijn de mogelijkheden en waar moet je precies zijn? Veel mensen denken dat ze niet de goede opleiding hebben of zien op tegen een jarenlange studie.

Marjon Hovens is arbeidsmarktcoach bij de Techniek Coalitie Limburg. Zij helpt zijinstromers bij het vinden van een geschikte baan in de techniek. De afgelopen twee jaar zijn 196 Limburgers op die manier aan werk geholpen. ,,Voor corona ging het vooral om mensen met een uitkering. Nu komen er geïnteresseerden uit andere sectoren die op zoek zijn naar een technische baan. Ze hebben daar vaak heel goed over nagedacht maar weten niet zo goed waar ze moeten zijn.”

De sector kampt nog altijd met het imago van vies en zwaar werk maar dat is volgens Hovens allang niet meer zo. ,,De techniek is echt heel breed. Van lasser tot elektromonteur. Daarom kijken we altijd eerst naar wat iemand wil, wat kan die al. Daarna gaan we op zoek naar een bedrijf dat bij die persoon past en welke opleidingen er gevolgd moeten worden. Meestal gaat het om vier dagen in de week werken en één dag naar school. Het is echt maatwerk.”

Bedrijven zijn volgens haar echt bereid om te investeren in deze zijinstromers. ,,Het tekort aan personeel is groot, ze willen echt graag mensen voor langere tijd aan zich binden. Dat doen ze onder meer door het aanbieden van een opleiding”, zegt Hovens.

De Techniek Coalitie Limburg is een initiatief van de Koninklijke Metaalunie, FME, Techniek Nederland en de opleidingsfondsen OOM, A+O Metalektro en Wij Techniek. De coalitie werkt samen met de UWV’s, gemeenten en leerwerkloketten. De provincie Limburg draagt ook financieel bij.

‘Hoe meer je doet, hoe sneller je klaar bent’

Zijinstromers zien toekomst in de techniek
Foto: Annemiek Mommers

Naam: Kevin Verheijden (38) uit Geleen

Vorige baan: logistiek

Werkt nu als: installatiemonteur bij Spie

„Ik heb zestien jaar in de logistiek gewerkt. Maar op een gegeven moment vond ik dat niet meer zo leuk. Maar ik had een gezin en een koophuis dus dan stap je niet zo makkelijk over. Toch ben ik zoek gegaan, ik dacht aan loodgieter worden. Zo kwam ik bij de Techniek Coalitie Limburg terecht. Arbeidsmarktcoach Marjon dacht dat een traject bij het installatiebedrijf Spie wel eens iets voor mij zou kunnen zijn. Eerst kijken ze of je een beetje handig bent, daarna had ik een snuffelweek. Er was meteen een klik. Leuk werk, leuke collega’s, ik ben meteen gebleven. Drie jaar werk ik er nu. Maar er was wel een voorwaarde, ik moest weer naar school. Zat ik in de schoolbanken met mensen tussen de zeventien en vijftig jaar oud. Heel apart. Ik merkte dat vooral de ouderen, de zijinstromers, heel gemotiveerd waren. De studie, één dag in de week, ging mij vrij makkelijk af. Waar twee jaar voor stond, rondde ik in één jaar af. Nu doe ik mbo niveau 3 en ook die heb ik ook bijna klaar. Je kunt zelf je tempo bepalen, hoe meer je doet, hoe sneller je klaar bent. Al is het nu, met een dochter van drie en een half en een pasgeboren zoon, wel iets pittiger. Daarom probeer ik zo veel mogelijk op school te doen. Ik heb nu een vast contract en een eigen werkbus. Als ik straks klaar ben, kan ik cursussen blijven volgen. Dat vind ik mooi want er verandert zoveel. Ik ben wel iets in salaris gezakt maar zit alweer bijna op mijn oude inkomen. Ik ben blij dat ik de stap heb gezet. Dat kan ik iedereen die wat anders wil aanraden.”

‘Een heel andere wereld dan in de winkel’

Zijinstromers zien toekomst in de techniek
Foto: Annemiek Mommers

Naam: Bart Aerts (36) uit Urmond

Vorige baan: Verkoopadviseur Vodafone

Werkt nu als: onderhouds- en servicemonteur Technische Alliantie

„Tijdens corona mocht de winkel van Vodafone alleen open zijn voor essentiële dienstverlening. Met als gevolg dat ik veel tijd had om te reflecteren: wil ik dit werk blijven doen tot mijn pensioen? Ik had op een blauwe maandag al eens op de MTS gezeten maar de opleiding niet afgemaakt. Toch was er altijd wel die interesse in de techniek. Ik ga in elk geval niets uit de weg, pak alles aan. Mijn schoonbroer zei: er zijn zoveel bedrijven die mensen zoeken, dat jij iets kan of snapt is belangrijker dan een diploma. Dus ik google op zijinstromers, techniek en Limburg. Zo kwam ik bij Marjon van de Techniek Coalitie terecht. Zij vond Technische Alliantie in Linne bij me passen. Ik wilde heel breed kijken naar de mogelijkheden en kon met verschillende monteurs meelopen. Ik was meteen enthousiast en nu werk ik aan installaties van bijvoorbeeld waterleidingsmaatschappij WML. Echt een heel andere wereld dan werken in de winkel. Het bedrijf kwam meteen met allerlei opleidingsvoorstellen en in november ben ik begonnen met de studie. Elke donderdag zit ik van 15.00 tot 21.00 uur op school. Die sluit echt perfect aan bij het werk. De praktijklessen mogen gelukkig ook doorgaan. Het gaat me goed af, merk ik. Mijn toekomst? Het bedrijf heeft iemand uit de commerciële sector een kans gegeven dus het is mijn doel om binnen drie jaar mijn studie met mooie cijfers af te ronden. Ik voel me ook wel een beetje een ambassadeur. Er zijn genoeg mensen vastgeroest in hun werk maar die niet goed durven. Ik ben goed geland maar het is best een stap met een eigen huis en drie kinderen. Er zijn nu zoveel mogelijkheden. Dit is de tijd om die stap te zetten.”

‘Straks heb ik misschien mijn eigen werkbus’

Zijinstromers zien toekomst in de techniek
Foto: Jan-Paul Kuit

Naam: Puck Peeters (27) uit Venlo

Vorige baan: zorgmedewerker en heftruckchauffeur

Werkt nu als: installatiemonteur bij Fraku BV

„Ik heb van alles gedaan. Een horecaopleiding gevolgd maar niet afgemaakt. Daarna een studie toerisme waar ik wel mijn diploma voor haalde. Toch ben ik toen in de horeca gaan werken, in de thuiszorg en als heftruckchauffeur in de logistiek. Daarna weer opnieuw de zorg in en ’s avonds zat ik dan weer op de heftruck. Toen dacht ik, nu wordt het tijd om echt iets blijvends te gaan zoeken. Ik vind het fijn om met mijn handen te werken dus ik zag de techniek wel zitten. Daarbij leek het me leuk om bij de mensen thuis te komen om bijvoorbeeld hun verwarming te maken. Ik zag wel een beetje op tegen weer naar school gaan. Dat bleek inderdaad heftig. Ik ben in oktober aan de opleiding begonnen, nou, dat leek wel Chinees, ik snapte er niks van. Waar was ik aan begonnen? In december ging ik in de praktijk aan de slag, nog voornamelijk meekijken hoor, maar langzaam begrijp ik ook steeds meer van de theorie. Ik krijg trouwens wel reacties op het feit dat ik vrouw ben. ‘Oh, een vrouw, wat leuk’, hoor ik dan. Soms moet ik wel zware dingen tillen maar dan zeg ik gewoon dat ik heel veel spinazie eet. Ik denk dat ik hier veel ga leren en als ik het goed doe, kan ik over een jaar of zo mijn eigen werkbus hebben. Je moet gewoon niet bang zijn om zo’n overstap te maken. Durf het risico te nemen. Natuurlijk is het spannend maar ik ben blij dat ik ondanks het Chinees van het begin, toch ben gebleven. Als ik dan toch mag dromen zou ik over een jaar of achttien een bedrijf willen hebben. Een vrouw met een eigen installatiebedrijf, dat lijkt me wel wat.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee