WDZ als rode draad in het gezin: ‘Voetbal is bij ons thuis heel belangrijk’

Print
WDZ als rode draad in het gezin: ‘Voetbal is bij ons thuis heel belangrijk’

Toos Brands zet zich al dertig jaar in voor WDZ.  Afbeelding: WDZ Bocholtz / Nicolle Ortmans

Bocholtz -

Wat zou een vereniging zijn zonder vrijwilligers die elke week de boel draaiende houden? Vrijwilligers zoals Toos Brands uit Lemiers. Zij zet zich al dertig jaar in voor de bambini van WDZ Bocholtz.

Toos groeide op in Riethoven onder de rook van Valkenswaard, voetbalde en werkte er als kleuterleidster. Die liefde voor jonge kinderen maakte dat zij zich na haar verhuizing naar Limburg in 1985 meldde op Sportpark Neerhagerbos in Bocholtz.
Ze startte er eerst met een damesvoetbalteam en in 1991 met sporten voor vier- en vijfjarigen. In de loop der jaren hebben heel wat kleintjes onder leiding van Toos en leidsters Martine, Marion, Kim, Mariëlla en Sylvia daarna kennis gemaakt met de voetbalsport. Met hun zessen splitsen ze de groep van 36 kinderen op en gaan ze elke week een uur bewegen op het ‘kleine WDZ-veldje’ of in de sporthal. Vorige week woensdag kwamen ze voor het eerst weer samen na de kerstvakantie. „Dat was één groot feest”, lacht Toos. „Ze hadden elkaar al een tijdje niet gezien en hadden het grootste plezier. We hebben die middag in plaats van binnen buiten met ze gesport en dat was na afloop te zien. Ik denk dat de sportkleren thuis linea recta in de wasmachine zijn beland.”

Dat een aantal kids doorgaat met voetbal vindt Toos meegenomen maar staat niet voorop. Het belangrijkste is dat jonge kinderen op een gezellige manier samen sporten. „Op die leeftijd moet je ze niet confronteren met de keuze voor één bepaalde sport. Laat staan dat ze perse moeten winnen. Laat ze maar lekker dollen samen.”

Wageningen

Naast haar werk als leidster van de bambini was Toos Brands (61) actief als secretaris van het jeugdbestuur en in de organisatie van het jeugdkamp. Dat vond in de beginjaren plaats in Lemiers op de boerderij die ze samen met haar man Jos runt. De kinderen sliepen toen op de hooizolder. „Ik heb Jos leren kennen in Wageningen via een vriendin op een studentenfeest van de universiteit. Jos studeerde daar om later het boerenbedrijf van zijn ouders voort te zetten. De liefde zorgde er dus voor dat ik in Lemiers belandde om samen met Jos de boerderij te leiden.”

Wandelen

Toos Brands doet tevens geregeld mee met de verenigingsbootcamp en tijdens de competitie wandelt ze met een groep trouwe supporters naar de uitwedstrijden van haar ‘kluppie’. Tochten van wel 25 kilometer of meer. „Voetbal is bij ons thuis belangrijk. Mijn zonen spelen allemaal bij WDZ. Twee van in het eerste, eentje in het tweede elftal. En mijn jongste dochter staat in het eerste damesteam. Mijn kleinzoon stroomde onlangs door naar de jeugdafdeling en ons kleindochtertje doet nu mee bij de bambini.”

Onlangs kreeg Toos Brands van ‘haar’ vereniging een uitgebreide bloemenhulde en felicitaties voor haar dertigjarig inzet voor WDZ.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee