Kabinet wil nog deze week met Duitsland praten over gasvraag

Print
Kabinet wil nog deze week met Duitsland praten over gasvraag

Staatssecretaris Hans Vijlbrief.  Afbeelding: ANP

Nog deze week hoopt staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) contact te hebben met zijn Duitse collega over de toegenomen vraag naar Gronings gas.

De hogere behoefte van de Duitsers is een van de redenen dat in het gasjaar 2022 mogelijk bijna twee keer zoveel gas moet worden gewonnen als gedacht.

Achtergrond

De voorganger van Vijlbrief (minister Stef Blok) meldde dit vlak voor het aantreden van het nieuwe kabinet aan de Tweede Kamer. Vijlbrief zei op de dag van zijn beëdiging al dat hij hiernaar wil kijken. Hij wil daarom nog deze week contact met Duitsland „over wat is precies de achtergrond van die extra vraag”.

Lees ook: Waarom we midden in een energiecrisis ons gas aan Duitsland verkopen

„Duitsland doet zelf een aantal gasprojecten niet”, voegt Vijlbrief daaraan toe. Hij wil niets beloven, maar hoopt wel wat te bereiken bij de oosterburen. Voor 1 april moet het kabinet besluiten hoeveel er maximaal uit het Groningerveld kan worden gehaald.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee