Huren vrije sector in Limburg schieten omhoog

Print
Huren vrije sector in Limburg schieten omhoog

Afbeelding: ANP

Sittard -

Huurwoningen in de vrije sector zijn in Limburg flink duurder geworden. Uit een overzicht van woningplatform Pararius blijkt dat de prijs per vierkante meter in een jaar tijd met 8,2 procent is gestegen.

Huurders in de vrije sector betaalden in Limburg in het laatste kwartaal van 2021 gemiddeld 12,19 euro per vierkante meter, blijkt uit de cijfers. Een jaar eerder was dat 11,26 euro.

Pararius bekeek ook 26 Nederlandse steden. Maastricht is de enige Limburgse stad in dat overzicht. De gemiddelde huurprijs van een vrijesectorwoning kwam daar in het vierde kwartaal van 2021 uit op 14,21 euro per vierkante meter, 90 cent meer dan in dezelfde periode in 2020. Dat is een stijging van 6,7 procent.

Volgens Pararius, dat zich baseert op zijn eigen woningaanbod, is het in zeker elf jaar niet zo duur geweest om een woning in de vrije sector te huren als de afgelopen maanden. De cijfers worden sinds 2010 bijgehouden. De gemiddelde huurprijs per vierkante meter in Nederland was afgelopen kwartaal 17 euro. Dat is een stijging van ruim 5 procent op jaarbasis.

Dat komt neer op de grootste stijging in ruim drie jaar tijd. De huurprijzen in de vrije sector daalden tot voor kort vanwege de uitbraak van de coronacrisis. Die daling kwam vorig jaar ten einde. In het derde kwartaal van 2021 stegen de prijzen al met 2,5 procent.

Lees ook: Sociale woningen toch niet gesloopt, maar verhuurd voor liefst 1500 euro per maand: in Maastricht spreken ze er schande van

In alle provincies was afgelopen kwartaal sprake van oplopende huurprijzen. Drenthe, Friesland en Overijssel hoorden bij de koplopers. Amsterdam is nog steeds de duurste stad om iets te huren. Daar kost een woonruimte maandelijks gemiddeld 22,45 euro per vierkante meter. Van de grote steden zijn ook in Utrecht de kosten relatief hoog.

Pararius-directeur Jasper de Groot durft niet te zeggen of huren in de vrije sector ook de komende tijd duurder gaat worden. De lockdown die nu geldt zou volgens hem weer kunnen leiden tot dalende prijzen. Eerder daalden de vraag naar en de huurprijs van huurwoningen onder meer vanwege het wegblijven van expats en toeristen door de coronacrisis, aldus het woningplatform.

Woonbond

Volgens de Woonbond is het de hoogste tijd om de „exorbitante prijzen” in de vrije sector aan te pakken. „De nieuwe minister van Volkshuisvesting moet hier zo snel mogelijk werk van maken om huurders in de vrije markt te beschermen tegen woekerprijzen”, aldus Woonbond-directeur Zeno Winkels.

Hij zou graag zien dat ook in de vrije huur een puntensysteem gaat gelden waarop de maximale huurprijs wordt gebaseerd, zoals ook geldt voor woningen met een huur tot 763,47 euro per maand. „Nu betalen huurders hier prijzen die compleet losstaan van de kwaliteit.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee