Kans op autoschade in gemeente Bergen onder landelijk gemiddelde

Kans op autoschade in gemeente Bergen onder landelijk gemiddelde

Afbeelding: ING Image

Bergen -

Independer heeft met de zogeheten Auto Risicometer op provinciaal en gemeentelijk niveau onderzoek gedaan naar de kans op schade voor automobilisten. In Bergen is de kans dat een auto mikpunt wordt van inbraak, vandalisme of diefstal 14,6 procent kleiner dan elders in Nederland.

In buurgemeente Venray is de kans 0,1 procent kleiner dan het landelijke gemiddelde, terwijl bij de andere buur Horst aan de Maas het risico op schade 19,4 procent hoger ligt dan het gemiddelde in Nederland.

Lees ook: Auto’s met ‘keyless entry’ stelen, is met de juiste software een eitje

Maatstaven

Het risico werd bepaald op basis van alle geregistreerde auto-inbraken, diefstallen, verkeersongelukken binnen de bebouwde kom, gevallen van vandalisme en betrapte dronken bestuurders (in 2020). Deze aantallen werden vervolgens afgewogen tegen het aantal geregistreerde personenauto’s per gemeente en provincie.

Lees ook: Autodiefstal op bestelling: oldtimers konden bij bende worden ‘aangevraagd’

In de provincie Utrecht is het risico het grootst: maar liefst dertig procent groter dan gemiddeld. Inwoners van Zeeland kunnen daarentegen relatief rustig slapen, want daar ligt het risico een kwart lager. Limburg als geheel scoort plus 3.6 procent. Iets boven het landelijk gemiddelde dus.

Top 5

De top vijf van Limburgse gemeenten waar de kans op autoschade het grootst is, ziet er als volgt uit (+boven landelijke gemiddelde):

1. Roermond +38,8 procent

2. Valkenburg +32,4 procent

3. Venlo +19,6 procent

4. Heerlen +19,4 procent

5. Horst +19,4 procent

Meer informatie is te vinden op de website van Independer.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee