Kans op autoschade in gemeente Peel en Maas onder landelijk gemiddelde

Kans op autoschade in gemeente Peel en Maas onder landelijk gemiddelde

Afbeelding: ING Image

Panningen -

Independer heeft met de zogeheten Auto Risicometer op provinciaal en gemeentelijk niveau onderzoek gedaan naar de kans op schade voor automobilisten. De kans dat een auto mikpunt wordt van inbraak, vandalisme of diefstal is in Peel en Maas 11,4 procent kleiner dan gemiddeld in Nederland.

In buurgemeente Beesel is de kans 7,5 procent kleiner dan het landelijke gemiddelde, terwijl bij grote buur Venlo het risico op schade 19,6 procent boven het gemiddelde in Nederland ligt. Horst aan de Maas zit 19,4% boven het gemiddelde, Leudal 5,3% eronder en Nederweert zelfs 40,4% onder het landelijk gemiddelde. Roermond ligt 38,8% boven het gemiddelde in Nederland, en is daarmee de ‘koploper’ in Limburg.

Lees ook: Auto’s met ‘keyless entry’ stelen, is met de juiste software een eitje

Maatstaven

Het risico werd bepaald op basis van alle geregistreerde auto-inbraken, diefstallen, verkeersongelukken binnen de bebouwde kom, gevallen van vandalisme en betrapte dronken bestuurders (in 2020). Deze aantallen werden vervolgens afgewogen tegen het aantal geregistreerde personenauto’s per gemeente en provincie.

Lees ook: Autodiefstal op bestelling: oldtimers konden bij bende worden ‘aangevraagd’

In de provincie Utrecht is het risico het grootst: maar liefst dertig procent groter dan gemiddeld. Inwoners van Zeeland kunnen daarentegen relatief rustig slapen, want daar ligt het risico een kwart lager. Limburg als geheel scoort plus 3.6 procent. Iets boven het landelijk gemiddelde dus.

Top 5

De top vijf van Limburgse gemeenten waar de kans op autoschade het grootst is, ziet er als volgt uit (+boven landelijke gemiddelde):

1. Roermond +38,8 procent

2. Valkenburg +32,4 procent

3. Venlo +19,6 procent

4. Heerlen +19,4 procent

5. Horst +19,4 procent

Meer informatie is te vinden op de website van Independer.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee