Kans op autoschade in gemeente Simpelveld ver onder landelijk gemiddelde, andere gemeenten Parkstad volgen op gepaste afstand

Print
Kans op autoschade in gemeente Simpelveld ver onder landelijk gemiddelde, andere gemeenten Parkstad volgen op gepaste afstand

Foto ter illustratie   Afbeelding: Koen Suyk

Simpelveld -

In de gemeente Simpelveld is de kans dat je auto mikpunt wordt van inbraak, vandalisme of diefstal 44,7 procent kleiner dan gemiddeld in Nederland. Geen enkele andere Limburgse gemeente haalt een nóg hoger percentage.

Dat blijkt uit de Auto Risicometer van Independer. De vergelijkingswebsite bracht op zowel provinciaal als gemeentelijk niveau in kaart hoe groot de kans op schade is. De voor het onderzoek gebruikte data is afkomstig van het CBS, Rijkswaterstaat en de Nationale Politie.

Parkstad

In Parkstad doen ook Voerendaal en Beekdaelen het ‘goed’. In Voerendaal is de kans 34,6 procent kleiner dan het landelijke gemiddelde en in Beekdaelen 27,9 procent. Heerlen ligt 19,4 procent boven het gemiddelde in Nederland, Kerkrade 2,6 procent. Brunssum zit 8,5 procent onder het landelijk gemiddelde, Landgraaf 7,4 procent.

Lees ook: Auto’s met ‘keyless entry’ stelen, is met de juiste software een eitje

Maatstaven

Het risico werd bepaald op basis van alle geregistreerde auto-inbraken, diefstallen, verkeersongelukken binnen de bebouwde kom, gevallen van vandalisme en betrapte dronken bestuurders (in 2020). Deze aantallen werden vervolgens afgewogen tegen het aantal geregistreerde personenauto’s per gemeente en provincie.

Lees ook: Autodiefstal op bestelling: oldtimers konden bij bende worden ‘aangevraagd’

In de provincie Utrecht is het risico het grootst: maar liefst dertig procent groter dan gemiddeld. Inwoners van Zeeland kunnen daarentegen relatief rustig slapen, want daar ligt het risico een kwart lager. Limburg als geheel scoort plus 3,6 procent. Iets boven het landelijk gemiddelde dus.

Top 5

De top vijf van Limburgse gemeenten waar de kans op autoschade het grootst is, ziet er als volgt uit (+boven landelijke gemiddelde):

1. Roermond +38,8 procent

2. Valkenburg +32,4 procent

3. Venlo +19,6 procent

4. Heerlen +19,4 procent

5. Horst +19,4 procent

Meer informatie is te vinden op de website van Independer.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee